Masło ekstra z Olesna zostało wpisane na listę produktów regionalnych jako 53. produkt z Opolszczyzny.
Oleska mleczarnia sprzedaje miesięcznie 20 ton masła.
- Ne nasze masło jest w 100 procentach robione ze śmietany - mówi Wilhelm Beker.
W czasach, kiedy produkty z supermarketów w składzie mają całą litanię ulepszaczy i chemicznych konserwantów, produkty regionalne mogą wypromować się dzięki temu, że są wyrabiane tradycyjnie, co jest warunkiem do wpisania na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wpisanie na listę ma być gwarancją jakości. We wniosku o wpis trzeba bowiem podać recepturę i szczegółowo opisać produkt oraz udowodnić, że dany specjał był już wytwarzany w regionie co najmniej 25 lat temu.
- Jakie specjały z Opolszczyzny są na liście produktów regionalnych
- W jaki sposób produkty regionalne mogą dać miejsca pracy w regionie
Czytaj w czwartek (2 maja) w papierowym wydaniu "Nowej Trybuny Opolskiej" lub kup e-wydanie NTO.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?