Masło z Olesna jest 53. produktem regionalnym Opolszczyzny

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
- Jestem przekonany, że ranga produktu regionalnego to ogromna promocja - mói - mówi Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
- Jestem przekonany, że ranga produktu regionalnego to ogromna promocja - mói - mówi Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. Mirosław Dragon
Już 53 specjały produkowane na Opolszczyźnie zostały wpisane na listę produktów regionalnych.

Masło ekstra z Olesna zostało wpisane na listę produktów regionalnych jako 53. produkt z Opolszczyzny.

Oleska mleczarnia sprzedaje miesięcznie 20 ton masła.

- Ne nasze masło jest w 100 procentach robione ze śmietany - mówi Wilhelm Beker.

W czasach, kiedy produkty z supermarketów w składzie mają całą litanię ulepszaczy i chemicznych konserwantów, produkty regionalne mogą wypromować się dzięki temu, że są wyrabiane tradycyjnie, co jest warunkiem do wpisania na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wpisanie na listę ma być gwarancją jakości. We wniosku o wpis trzeba bowiem podać recepturę i szczegółowo opisać produkt oraz udowodnić, że dany specjał był już wytwarzany w regionie co najmniej 25 lat temu.


- Jakie specjały z Opolszczyzny są na liście produktów regionalnych
- W jaki sposób produkty regionalne mogą dać miejsca pracy w regionie
Czytaj w czwartek (2 maja) w papierowym wydaniu "Nowej Trybuny Opolskiej" lub kup e-wydanie NTO.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska