To przepis tylko mój, stworzyłam go sama, łącząc inne "słodkie" receptury - napisała pani Anna z Czarnowąs.

A ponieważ uwielbiam różnorodność bakalii, mazurek jest kolorowy i pyszny - dodaje nasza czytelniczka.

Mazurek to typowe wielkanocne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu. Jak nakazuje tradycja - to niskie placki, przeważnie na kruchym lub biszkoptowym opłatku, pokryte warstwą masy orzechowej, migdałowej, serowej, bakaliowej itp., barwnie lukrowane, zdobione konfiturami oraz bakaliami.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

Na kruche ciasto:
> 40 dag mąki
> 20 dag masła lub margaryny
> 2 jajka > 15 dag cukru
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę bakaliową:
> 20 dag papai kandyzowanej
> 20 dag suszonych moreli
> 20 dag suszonych śliwek
> 20 dag rodzynek
> 20 dag migdałów
> 4 jajka
> 3 szkl. cukru
> 3 szkl. mąki

Do dekoracji:
> powidła śliwkowe (lub inne)
> puszka masy kajmakowej
> polewa czekoladowa
> drobno posiekane orzeszki
> skórka pomarańczy (kandyzowana)

Sposób przygotowania:

> Wszystkie składniki na ciasto połączyć i ugnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce w folii spożywczej ok. 30 min.
> W tym czasie sparzyć bakalie, migdały obrać i wszystko razem posiekać na mniejsze kawałki.
> Z jajek i cukru ubić puszystą pianę. Bakalie połączyć z mąką i całość dodać do piany jajecznej, wszystko wymieszać.
> Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować, rozłożyć na dwóch wielkich blachach, tak aby powstały dwie podobne części.
> Podpiec ok. 15 min w 190 stopni C, następnie na jedną część przełożyć masę bakaliową i dalej piec jeszcze ok. 20 minut, aż się zarumieni. (Uwaga: ciasto bez masy bakaliowej może szybciej się wypiec, więc trzeba go doglądać).
> Po upieczeniu i ostygnięciu masę bakaliową posmarować powidłami i nałożyć na całość drugą część kruchego ciasta. Całość przyozdobić masą kajmakową (należy ją ogrzać w kąpieli wodnej) oraz skórką pomarańczy i orzeszkami. Polewą czekoladową można zrobić napis: Wesołych Świąt!