Na tym jednak nie skończyło się wielkie gotowanie.
- Wszystkiego najlepiej uczyć się w praktyce a wspólne gotowanie jest chyba najprzyjemniejsze - powiedział nto Nacho Fuentes, nauczyciel młodych kucharzy z Ameryki Południowej, którzy w ramach imprezy pt. Kulinaria Trzech Narodów zaproponowali z pikantne placki tacos, copes, nadziewane pastą z fasoli i boczku empenadas i zupę helpeno z chilli.
Z kolei młodzi kucharze z czeskiego Jesenika pokazali przy tej okazji jak robi się tradycyjne knedliki, pieczeń wołową z sosem warzywnym, zupę czosnkową i deser złożony z racuchów, bitej kwaśnej śmietany i sosu z owoców leśnych.
- Meksykańska kuchnia jest prosta w przygotowaniu ale przy okazji ostra - raczej nie polecam na codzienny obiad - chyba, że będziemy dobrze zapijać - żartowała Martyna Fronia, jedna z uczennic opolskiego "gastronomika", która z powodzeniem próbowała podrzucania na patelnie placków tacos.
Na koniec jednodniowej imprezy odbyła się wielka degustacja. W czasie, kiedy starsza, licealna młodzież gotowała, 400 gimnazjalistów z całego województwa przyglądał się pracom, część z nich mogło nauczyć się składania serwetek, nakrywania, zasad zachowania się przy stole, a także tworzenia ozdobnych rzeźb z owoców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?