Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020. Neapolitański przysmak powstaje pod Opolem

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
9. lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W Lędzinach pod Opolem powstaje pizza neapolitańska. Mirela Mazurkiewicz
W niedzielę świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Prawdziwa pizza powinna być wypiekana w piecu opalanym drewnem. Czemu jeszcze zawdzięcza swą niepowtarzalność?

- Sekret idealnej pizzy neapolitańskiej tkwi w cieście. Po wyrobieniu trafia ono na dobę lub dwie do lodówki. Dopiero wtedy ciasto zyskuje odpowiednią strukturę, przez co pizza ma niepowtarzalny smak - wyjaśnia Radosław Denisz z pizzerii Casa Milano w podopolskich Lędzinach.

Pizza wywodzi się z Włoch. W zależności od rejonu przysmak może występować w różnych wariacjach. Casa Milano specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej.

- Charakteryzuje się ona wyższymi, chrupkimi rantami i miękkim środkiem - mówi Radosław Denisz. - Ciasto to tylko cztery składniki: mąka, woda, sól i drożdże. Mąkę sprowadzamy z Włoch, bo ona też ma wpływ na efekt końcowy.

To, co znajdzie się na cieście zależy od fantazji klientów. Wbrew stereotypowi rodowici Włosi lubią eksperymenty, dlatego amatorów ma m.in. pizza z ziemniakami.

Czytaj także

- Na Dzień Pizzy przygotowaliśmy przysmak z małymi pulpecikami w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. W Polsce to ewenement, ale na południu jest to bardzo popularna pizza - mówi Magdalena Denisz z Casa Milano. - Klasyczna margherita to dziś za mało, bo Opolanie szukają nowych kulinarnych doznań. Dlatego na każdy miesiąc przygotowujemy pizzę w jakiejś nieoczywistej, zaskakującej odsłonie, na przykład z dynią, burakiem, krewetkami i sałatą lodową, czy ze świeżą figą.

Jak powstaje neapolitański przysmak z pieca opalanego drewnem? Zobaczcie w naszej galerii.

Zmniejszone dostawy szczepionek na COVID-19 do Europy

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Titus

Szkoda tylko ze w lutym ta drastycznie podnieśli ceny. 44 zl za z pizzę z owocami morza to zdecydowana przesada

G
Gość

slabi i próbujący byc Włochami . Składniki słabej jakości , obsługa makabra!!!!

I
Ilona54

Pani Mirela M. redaktorka bardzo nie przyjemna, bez kultury osobistej. Pracowała kiedyś w Telewizji gdzie donosiła na pracowników. Unikać jej jak ognia.

G
Gość

Neapolitanczyk zrobilby niezła aferę dostajac taką pizzę :))))))

G
Gnida

Taaa.. już widzę jaki to przysmak.. jakieś gotowce w plastikowych tubach to raczej nie jest domena prawdziwej pizzy a co dopiero przysmaku.

S
Stefan

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Dodaj ogłoszenie