Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020. Neapolitański przysmak powstaje pod Opolem

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
9. lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W Lędzinach pod Opolem powstaje pizza neapolitańska. Mirela Mazurkiewicz
W niedzielę świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Prawdziwa pizza powinna być wypiekana w piecu opalanym drewnem. Czemu jeszcze zawdzięcza swą niepowtarzalność?

- Sekret idealnej pizzy neapolitańskiej tkwi w cieście. Po wyrobieniu trafia ono na dobę lub dwie do lodówki. Dopiero wtedy ciasto zyskuje odpowiednią strukturę, przez co pizza ma niepowtarzalny smak - wyjaśnia Radosław Denisz z pizzerii Casa Milano w podopolskich Lędzinach.

Pizza wywodzi się z Włoch. W zależności od rejonu przysmak może występować w różnych wariacjach. Casa Milano specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej.

- Charakteryzuje się ona wyższymi, chrupkimi rantami i miękkim środkiem - mówi Radosław Denisz. - Ciasto to tylko cztery składniki: mąka, woda, sól i drożdże. Mąkę sprowadzamy z Włoch, bo ona też ma wpływ na efekt końcowy.

To, co znajdzie się na cieście zależy od fantazji klientów. Wbrew stereotypowi rodowici Włosi lubią eksperymenty, dlatego amatorów ma m.in. pizza z ziemniakami.

Czytaj także

- Na Dzień Pizzy przygotowaliśmy przysmak z małymi pulpecikami w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. W Polsce to ewenement, ale na południu jest to bardzo popularna pizza - mówi Magdalena Denisz z Casa Milano. - Klasyczna margherita to dziś za mało, bo Opolanie szukają nowych kulinarnych doznań. Dlatego na każdy miesiąc przygotowujemy pizzę w jakiejś nieoczywistej, zaskakującej odsłonie, na przykład z dynią, burakiem, krewetkami i sałatą lodową, czy ze świeżą figą.

Jak powstaje neapolitański przysmak z pieca opalanego drewnem? Zobaczcie w naszej galerii.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

T
Titus

Szkoda tylko ze w lutym ta drastycznie podnieśli ceny. 44 zl za z pizzę z owocami morza to zdecydowana przesada

G
Gość

slabi i próbujący byc Włochami . Składniki słabej jakości , obsługa makabra!!!!

I
Ilona54

Pani Mirela M. redaktorka bardzo nie przyjemna, bez kultury osobistej. Pracowała kiedyś w Telewizji gdzie donosiła na pracowników. Unikać jej jak ognia.

G
Gość

Neapolitanczyk zrobilby niezła aferę dostajac taką pizzę :))))))

G
Gnida

Taaa.. już widzę jaki to przysmak.. jakieś gotowce w plastikowych tubach to raczej nie jest domena prawdziwej pizzy a co dopiero przysmaku.

S
Stefan

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3