Mieszkańcy Bogacicy bawili się przy ruszcie

fot. Helena Wieloch
Artur Musztyfaga przy ruszcie w Bogacicy.
Artur Musztyfaga przy ruszcie w Bogacicy. fot. Helena Wieloch
Na niedzielnym festynie z okazji 10-lecia restauracji i hotelu "Nad Stawem" mięsa i desery serwował mistrz świata w grillowaniu z Wrocławia.
10 lat hotelu i restauracji "Nad Stawem" w Bogacicy pod Kluczborkiem. Zdjecia z festynu.

Bogacica: 10 lat hotelu

Na dziesiąte urodziny Rudolf Prochota, właściciel restauracji i jej dzierżawcy Ryszard i Mateusz Feldmanowie zaprosili mieszkańców Bogacicy i okolic na trzydniowy festyn.

- Świętowaliśmy z mieszkańcami otwarcie i pięciolecie. To już tradycja - mówi Ryszard Feldman.

Wszyscy czekali na niedzielne wielkie grillowanie.

Zamiast Jacka Kempy, trenera reprezentacji Polski, która wygrała ostatnie mistrzostwa świata w grillowaniu, wystąpił Artur Musztyfaga z Wrocławia. Mistrz Kempa rozchorował się w ostatniej chwili.

- Pycha! - oceniła śląski krupniok serwowany przez wrocławskiego kucharza Elizabeth Korol z Bogacicy. Jest tradycjonalistką, nie próbowała jeszcze kaszanki z grilla.

Helga Smyrek z Wierzchów skusiła się na polędwiczkę wieprzową grillowaną w całości w ziołach z grillowaną paprykę. - Zwykle grilluję tylko karczek i kiełbasę, muszą to zmienić - stwierdziła po degustacji.

Arturowi Musztyfadze towarzyszył Darek Tomaszewski, kucharz z Opola, który dał pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. - Ozdobione arbuzy zlicytujemy na szczytny cel - zapowiedział.

Poza kucharzami atrakcji uczestnikom fety dostarczali też kabareciarze, m.in. Grzegorz Stasiak z TVN-owskiej "Nauki jazdy" i aktor Andrzej Grabowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska