Migdały zapewnią nam dobry humor

fot. sxc.hu
Święta są też okazją, żeby dostarczyć organizmowi dużej porcji potrzebnych mikroelementów. Wystarczy pojeść sobie bakalii.
Święta są też okazją, żeby dostarczyć organizmowi dużej porcji potrzebnych mikroelementów. Wystarczy pojeść sobie bakalii. fot. sxc.hu
Bakalie doceniamy głównie jako pyszny dodatek do ciast, zapewniający im niepowtarzalny smak i zapach. Tymczasem każdy z tych frykasów ma także nieocenione walory zdrowotne.

Na co pomagają orzechy

Na co pomagają orzechy

WłOSKIE > dostarczają dużo witaminy E, pomagającej w usuwaniu z organizmu szkodliwych wolnych rodników, działają antynowotworowo
LASKOWE > są bogate w białko, tłuszcze i węglowodany, dlatego szczególnie poleca się je rekonwalescentom
ZIEMNE >chronią przed stresem, poprawiają nastrój, są naturalnym lekiem na bezsenność
PISTACJOWE > ze względu na dużą zawartość żelaza zaleca się je osobom mającym skłonność do anemii
NERKOWCE> dostarczają pełnowartościowego białka, są "lekiem" na chandrę

Według wierzeń ludowych zjedzenie po kolacji wigilijnej pięciu lub siedmiu orzechów gwarantowało długie i zdrowe życie. Pewnie coś w tym jest. O tym, że orzechy mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, potwierdziło już bowiem niejedno badanie.

Są one dostawcą pełnowartościowego białka, które pod względem jakości nie ustępuje zwierzęcemu, dlatego chętnie jedzą je wegetarianie i makrobiotycy. Aż 75 proc. tłuszczu orzechowego stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, które obniżają poziom złego cholesterolu. Wszystkie orzechy, bez względu na gatunek, zawierają cenne pierwiastki: magnez, wapń, potas. Mają też wiele innych zalet. Nie poleca się ich jedynie osobom mającym skłonności do tycia (100 g ma ponad 600 kcal) oraz cierpiącym na kłopoty żołądkowe. A orzechów arachidowych nie należy dawać dzieciom do 3 lat.

- Z kolei rodzynki posiadają rzadko występujący w żywności bor, który wzmacnia mózg i pomaga zapobiegać osteoporozie - podkreśla Maria Jeznach, kierownik działu żywności i żywienia wojewódzkiego sanepidu w Opolu. - Występuje w nich też arginina, niezbędny dla organizmu aminokwas, którego w sposób naturalny ubywa wraz z wiekiem. Rodzynki mają też sporo witaminy A, PP i witaminy z grupy B.
Migdałów nie powinny sobie żałować osoby niespokojne, zestresowane, mające kłopoty z zasypianiem. Wzmacniają one pamięć i ułatwiają koncentrację.

Doskonałym źródłem energii są natomiast daktyle. Poza tym dzięki nim można szybko się nasycić i zaspokoić głód.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska