Mini kiwi. Owoc hodowany w Polsce staje się coraz popularniejszy. "Podobny ale jednocześnie zupełnie inny od znanego kiwi"

Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Mini kiwi to naturalny owoc, który naturalnie występuje w Azji, ale również w Polsce uprawiany jest od wielu lat. Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna, od pewnego czasu zaczęliśmy myśleć o tym, żeby zacząć ją uprawiać towarowo, ponieważ owoce, które rodzi- są tego warte- tłumaczy nam ekspert. Jednocześnie dodaje, że pod wieloma względami jest to owoc podobny ale jednocześnie inny od znanego nam kiwi.

Mini kiwi jest to naturalny owoc, bez GMO. Jest to roślina, która naturalnie występuje w Azji, jednak również Polsce jest uprawiana od wielu lat. - Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna, od pewnego czasu zaczęliśmy myśleć o tym, żeby zacząć ją uprawiać towarowo, ponieważ owoce, które rodzi są tego warte- tłumaczy w rozmowie z Agencją informacyjną Polska Press prof. Piotr Latocha, SGGW, Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Mini Kiwi. - Wydaje się, że jest to ten owoc, który ma szansę się rozwinąć zarówno w powierzchni uprawy ale też dostępności- dodaje.

Jak przekonuje ekspert, mini kiwi to roślina, która wytrzymuje nasze mrozy bez większego problemu, nawet do -30 stopni Celsjusza. W związku z tym może być uprawiana praktycznie w całej Polsce, jednocześnie zaznacza, że są rejony bardziej i mniej sprzyjające. Jednak większe znaczenie niż rejon kraju, ma tutaj lokalizacja konkretnej plantacji, czyli spełnienie tych wymogów siedliskowych rodziny.

- Chodzi o dobrą , zdrenowaną glebę, dobre osłonięcie od wiatru, ponieważ roślina nie lubi silnych podmuchów. To powoduje, że można ja uprawiać w całym kraju ale trzeba dopasować ten mikroklimat. Można powiedzieć, że rejonem, gdzie tych owoców uprawia się najwięcej, jest wielkopolska oraz rejon warecko- grójecki w centralnej Polsce- wylicza i dodaje, że występują również pojedyncze plantacje rozrzucone po kraju.

Profesor Latocha zachwala, że są to owoce bardzo smaczne i do tego bardzo zdrowe. - Dlatego wydaje się, że jest to ten owoc, który na ten moment, który w tej chwili mamy, czyli to załamanie pogody jest idealny- doskonale uodparnia i wzmacnia nas na tę słotę jesienną- mówi.

Osoby, które lubią kiwi, cenią w nich ten słodko- kwaśny smak. Natomiast ci, którzy oczekują czegoś więcej, powinni sięgnąć właśnie po mini kiwi.

Mini kiwi. Owoc hodowany w Polsce staje się coraz popularnie...

Jednak mini kiwi jeszcze do niedawna z trudem przecierały drogę na rynek ale z każdym rokiem obserwowane są postępy. - Początkowo dwie duże sieci udało się namówić do tego, żeby wprowadziły te owoce u siebie na próbę. W tym roku zaobserwowaliśmy zainteresowanie kolejnych sieci, owoce coraz częściej dostępne są w małych sklepikach osiedlowych. Wszystko jest na dobrej drodze do tego, żeby te owoce na dobre zadomowiły się u nas. Nie wiem czy tak samo jak np. borówka amerykańska ale na pewno w tym kierunki to zmierza- tłumaczy.

Kiwi a mini kiwi

Co ciekawe, tradycyjne kiwi od mini kiwi różni się praktycznie pod każdym względem. Oczywiście botanicznie jest to ta sama rodzina, więc budowa owoców jest bardzo podobna.- Jakbyśmy przekroili te owoce, to zobaczylibyśmy ten sam przekrój. Mini kiwi oczywiście jest dużo mniejsze, więc łatwiej je jeść- nie potrzeba żadnych narzędzi. Skórka w mini kiwi jest delikatna i jadalna, tak jak ma to miejsce w przypadku borówek amerykańskich- tłumaczy profesor Latocha.

- Osoby, które lubią kiwi, cenią w nich ten słodko- kwaśny smak. Natomiast ci, którzy oczekują czegoś więcej, powinni sięgnąć właśnie po mini kiwi. Te owoce są bogatsze w smak, który jest bardziej zróżnicowany, aromatyczny. Nie możemy zapomnieć, że mamy wiele odmian mini kiwi, więc ten smak będzie się różnił także w zależności od odmiany- wyjaśnia i dodaje, że w mini kiwi można wyczuć smak owoców tropikalnych ale też agrestu, truskawki czy śliwki. Pod wieloma względami jest to owoc podobny ale jednocześnie inny od znanego nam kiwi- mówi.

Również pod względem ceny owoce różnią się znacznie. Tradycyjne kiwi najczęściej sprzedawane jest na sztuki, natomiast mini kiwi sprzedawane jest w opakowaniach, podobnie jak inne owoce jagodowe. Jak tłumaczy ekspert, jest to owoc, którego cena nie jest zbyt niska ale "nie jest to tylko i wyłącznie kwestia pomysłu sprzedawców". - To kwestia pracy, która za tym stoi. Roślina nie jest łatwa w uprawie, jest kilka stresowych momentów: jest wrażliwa na przymrozki wiosenne, owoce zbierane są ręcznie. To wszystko powoduje, że ten koszt nie może być niski. Dodatkowo jest to pewna nowość, więc musi sobie też wypracować tę pozycję cenową. Jednak zauważyliśmy, że drugie tyle, co cena producenta, dodaje sobie dystrybutor- twierdzi prof. Latocha.

Jak podaje „Plant Foods for Human Nutrition”, mini kiwi zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych i różnych witamin, dlatego należy do czołówki owoców klasyfikowanych jako superfood. Owoc jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, a ponadto uważane jest za najbogatsze żywieniowe źródło mio-inozytolu oraz luteiny.

Materiał oryginalny: Mini kiwi. Owoc hodowany w Polsce staje się coraz popularniejszy. "Podobny ale jednocześnie zupełnie inny od znanego kiwi" - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie