Miodowo-mleczne smaki z Kluczborka. Przewodnik kulinarny

Mirosław Dragon
- Przewodniki można otrzymać za darmo w obu starostwach oraz we wszystkich urzędach gmin - zachęca Maria Żurek.
- Przewodniki można otrzymać za darmo w obu starostwach oraz we wszystkich urzędach gmin - zachęca Maria Żurek. Monika Kluf
Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna wydała przewodnik kulinarny z wieloma przepisami na nasze lokalne specjały.

 

W poprzednich latach ukazało się wiele przewodników, opisujących turystyczne atrakcje, zabytki i bazę noclegową powiatów kluczborskiego  i oleskiego.

Teraz Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna wydała przewodnik kulinarny.

 

- Turysta lubi dobrze zjeść, więc pomyśleliśmy, że oprócz oferty turystycznej i wypoczynkowej, oferta kulinarna może być dodatkową zachętą do odwiedzenia naszych stron - wyjaśnia Maria Żurek, szefowa wydziału promocji  w kluczborskim starostwie i jednocześnie prezeska KOLOT-u. - Poprosiliśmy nasze restauracje, hotele, kawiarnie, gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki turystyczne i inne podmioty oferujące regionalne produkty o przepisy.

 

Wszystkie przepisy mają wspólny mianownik, a są nim miód i mleko jako składniki

 

Klaster turystyczny założony przez KOLOT reklamuje bowiem nasze tereny jako Krainę Miodem i Mlekiem Płynącą.

Kluczbork słynie bowiem z pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie, a Olesno ze spółdzielni mleczarskiej.

 

W przewodniku można znaleźć przepisy z domowej kuchni, o czym świadczą nazwy:

żurek babci Zosi,

świąteczne pierniczki Gabrysi,

omlet Joanny.

 

Są potrawy kojarzące się z naszymi lasami, takie jak zupa grzybiarza czy zraz z jelenia faszerowany leśnymi grzybami.

 

Jest też - rzecz jasna- bardzo sporo miodowych przypraw:

chleb razowy na miodzie,

sernik miodowy,

miodowe pierniczki,

miodowa kaczka,

królik w miodzie,

nalewka cytrynowa z miodem.

 

W przewodniku jest przepis na każdych z tych specjałów, więc można spróbować przyrządzić go w domu.

Ale jest też adres, w której z naszych restauracji można je zjeść

 

-  Turystyka kulinarna stała się ostatnio bardzo popularna, łączy poznawania smaków z poznawaniem ciekawych miejsc - mówi Monika Kluf, rzecznik kluczborskiego starostwa.

Przewodnik kulinarny „Miodowo-mleczne smaki” jest dostępny za darmo w starostwach oraz w urzędach gmin.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie