Mleko migdałowe - jaka jest jego cena? Jakie ma właściwości i ile ma kalorii? Prosty przepis na mleko migdałowe!

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Mleko migdałowe nie zawiera laktozy ani cholesterolu, a jest bogate w witaminy i minerały, dlatego stanowi idealny zamiennik dla mleka krowiego. Jego zalety docenią ci, którzy są na diecie bądź dbają o smukłą sylwetkę.
Mleko migdałowe nie zawiera laktozy ani cholesterolu, a jest bogate w witaminy i minerały, dlatego stanowi idealny zamiennik dla mleka krowiego. Jego zalety docenią ci, którzy są na diecie bądź dbają o smukłą sylwetkę. pixabay
Udostępnij:
Mleko migdałowe ma wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Spowalnia procesy starzenia i pomaga zapobiegać nowotworom. Zaletą jest też niewiele kalorii, dlatego mleko migdałowe cenią osoby na diecie. Mleko migdałowe kupicie w wielu sklepach sieciowych. Cena waha się od kilku do kilkunastu złotych (popularne mleko migdałowe Alpro kosztuje ok. 10 złotych). Ale mleko migdałowe można też przygotować w domowej kuchni. W jaki sposób? Podajemy prosty przepis na mleko migdałowe.

Mleko migdałowe jest zamiennikiem mleka krowiego stworzonym z pasty migdałowej, która była również podstawą wielu dań kuchni średniowiecznej.

Mleko migdałowe ma wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia:

  • spowalnia procesy starzenia
  • pomaga zapobiegać nowotworom
  • zaletą jest też niewiele kalorii, jakich dostarcza organizmowi, dlatego tak je cenią osoby na diecie.

Mleko migdałowe kupicie w wielu sklepach sieciowych. Cena waha się od kilku do kilkunastu złotych (popularne Alpro kosztuje ok. 10 złotych). Podajemy też prosty przepis, jak przygotować je w domu.

Właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe słynie ze swoich wspaniałych właściwości. Mleko migdałowe nie zawiera laktozy ani cholesterolu, a jest bogate w witaminy i minerały, dlatego stanowi idealny zamiennik dla mleka krowiego. Jego zalety docenią ci, którzy są na diecie bądź dbają o smukłą sylwetkę.

Również osoby z alergią na laktozę szybko zaprzyjaźnią się z tym cudownym napojem, bo mleko migdałowe laktozy nie zawiera.

Mleko migdałowe – jakie ma składniki i ile ma kalorii?

100 ml mleka migdałowego to zaledwie 13 kalorii. Taka ilość napoju zawiera:

  • 0,4 g białka
  • 0,1 g węglowodanów
  • 1,1 g tłuszczów
  • 0,4 g błonnika
  • 0,05 g sodu
  • 120 mg wapnia
  • 0 g cholesterolu

Mleko migdałowe jest też bogate w witaminy i składniki mineralne, m.in.

  • wapń,
  • magnez,
  • mangan,
  • selen,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • cynk
  • witaminy E, A, D, B1 i B2,
  • niacynę,
  • foliany,
  • ryboflawinę,
  • kwasy tłuszczowe Omega 3
  • błonnik.

Mleko migdałowe ma słodkawy smak z delikatnie wyczuwalną nutą orzechową. Niektórzy twierdzą, że przypomina marcepan.

Mleko migdałowe, za sprawą konsystencji zbliżonej do krowiego, jest dla niego doskonałym zamiennikiem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia i pomaga zapobiegać nowotworom.

Mleko migdałowe, za sprawą konsystencji zbliżonej do krowiego, jest dla niego doskonałym zamiennikiem.
Mleko migdałowe, za sprawą konsystencji zbliżonej do krowiego, jest dla niego doskonałym zamiennikiem. 123RF

Do tego chroni odporność, korzystnie wpływa na wzrok, zęby i kości, a także wspomaga układ nerwowy i ułatwia zasypianie.

Właściwości mleka migdałowego docenią zapewne ci, którym marzy się piękna sylwetka. Napój ma niski indeks glikemiczny, a zawarte w nim cukry łatwo ulegają strawieniu (uwaga na gotowe mleka, kupowane w sklepach, bo te mogą być sztucznie dosładzane).

Przepis na mleko migdałowe

Mleko migdałowe można bardzo łatwo zrobić we własnej kuchni. Potrzeba do tego szklanki migdałów (plus szklanka wody do ich namoczenia) i szklanki niegazowanej wody mineralnej.

Przepis na mleko migdałowe jest prosty.

  1. Migdały należy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić na kilka godzin (można je też wcześniej obrać. Aby pozbyć się skórki należy migdały zalać wrzątkiem i - zanim woda zupełnie wystygnie - zdjąć skórkę).
  2. Gdy migdały namokną, zalewamy je wodą i blendujemy za pomocą blendera (niektóre przepisy sugerują, by dodać ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii).
  3. Mleko przecedzamy za pomocą gęstego sita lub gazy i doprawiamy do smaku solą, cukrem, miodem lub syropem klonowym.
  4. Ze słodkościami lepiej nie przesadzać, ponieważ podnoszą one kaloryczność napoju.
  5. Tak przygotowane mleko roślinne możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Wykorzystujemy je podobnie jak mleko krowie: do koktajli, ciast, naleśników, owsianki, a nawet do kawy.

Ile kosztuje mleko migdałowe – cena, sklepy

Mleko migdałowe, ze względu na jego rosnącą popularność, możecie kupić w wielu sklepach, m.in. w Biedronce, Lidlu, Tesco czy Rossmannie.

Cena mleka migdałowego waha się od nieco ponad 5 do nawet 16 złotych za litr. Kilkanaście złotych zapłacimy również wtedy, gdy zdecydujemy się na opcję z dodatkami smakowymi.

Jednym z popularnych napojów migdałowych jest Alpro, czyli mleko roślinne wyprodukowane z prażonych migdałów, które charakteryzuje kremowa konsystencja i łagodny smak. Świetnie nadaje się ono m.in. do płatków śniadaniowych, koktajlów albo do kawy. Cena za litr to około 10 złotych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie