Mozzarella będzie produkowana w mleczarni w Oleśnie. Włosi będą robić ser do pizzy w poczekalni na dworcu PKS

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Mleczarnia przy ul. Dworcowej w Oleśnie istnieje nieprzerwanie od 1907 roku.
Mleczarnia przy ul. Dworcowej w Oleśnie istnieje nieprzerwanie od 1907 roku. Mirosław Dragon
Słynna włoska mozzarella, używana do pizzy i sałatek, od przyszłego roku będzie produkowana również w mleczarni w Oleśnie. Hala do produkcji sera powstanie w... poczekalni dworca PKS!

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie lada dzień podpisze umowę z Włochami na produkcję mozzarelli, czyli słynnego włoskiego sera, używanego m.in. do wyrobu pizzy.

- Kilka próbnych produkcji już zrobiliśmy, jakość mozzarelli z mleka z oleskich krów Włosi uznali za bardzo dobrą - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie.

Produkcja włoskiego sera w Oleśnie ma ruszyć wiosną przyszłego roku. Na początek codziennie wytwarzane będzie pół tony mozzarelli.

Włosi na ten cel będą kupować z oleskiej mleczarni 120 tysięcy litrów mleka miesięcznie.

Przy produkcji zatrudnieni będą pracownicy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, ale pod nadzorem wykwalifikowanego serowara z Włoch.

Mozzarella z Olesna będzie nie tylko używana we Włoszech, ale także sprzedawana u nas na miejscu.

- Tego sera używa się do pizzy, lazanii czy sałatek, ale Włosi jedzą go także jako przekąskę - dodaje Wilhelm Beker. - Włoskie śniadanie często wygląda tak, ze moczy się chleb oliwce, zagryzając mozzarellą i pomidorem.

Ciekawostką jest, że włoski ser produkowany będzie w... poczekalni dworca autobusowego w Oleśnie, w sąsiedztwie mleczarni.

Dawna poczekalnia dworcowa została sprzedana przez likwidowany PKS Lubliniec prywatnemu przedsiębiorcy z Olesna, który wyremontował ją i teraz wynajmie Włochom.

- Mozzarella jest produkowana metodą tradycyjną z mleka prosto od krowy. Dlatego będzie produktem z terminem przydatności do 2 tygodni - informuje Wilhelm Beker.

- Naszego twarogu z Olesna sprzedajemy 30 ton miesięcznie. Mamy nadzieję, że oleska mozzarella też będzie smakowała wielbicielom zdrowej tradycyjnej żywności - dodaje szef mleczarni w Oleśnie.

- Oto dwa nowe smaki śmietankówki oleskiej: kawowy i kakaowy – mówi Wilhelm Beker. – Jeśli klienci zagustują i będą chcieli nowych smaków, będziemy wprowadzać w przyszłości kolejne.

Mleczarnia w Oleśnie ma 25 milionów zł obrotów rocznie. Śmie...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska