Mrożonki. Czy wiesz co jesz? Zobacz wyniki kontroli

IAR
Jak wynika z kontroli w pierogach znajdowało się za mało farszu. (fot. sxc)
Jak wynika z kontroli w pierogach znajdowało się za mało farszu. (fot. sxc)
Popękane pierogi, pierogi mięsne prawie bez mięsa czy ryba z bardzo grubą warstwą lodu - to tylko niektóre nieprawidłowości wykryte podczas kontroli mrożonek przez Inspekcję Handlową.

Wyniki kontroli mogą okazać się przydatne podczas przedświątecznych zakupów.

Zobacz: Reklama ziół Ojca Klimuszko wprowadza w błąd

Lista uchybień dotyczących zamrożonych produktów spożywczych jest bardzo długa - podkreśla Anna Kawalec z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Okazało się, że w pierogach znajdowało się za mało farszu, a uszka były popękane. Z kolei mrożona ryba często otoczona była bardzo grubą warstwą lodu, tak zwaną glazurą, która znacznie zawyżała jej wagę.

Kontrolerzy przestrzegają też przed truskawkami pokrytymi grubą warstwą brył z lodu, co świadczy o ich rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu, w wyniku czego stały się nieprzydatne do spożycia.

Zobacz: 240 tys. zł kary musi zapłacić firma Zbyszko

Eksperci UOKiKu zalecają sprawdzanie daty przydatności towarów do spożycia.

Przypominają też, że klienci mają prawo składania reklamacji produktów spożywczych - mamy na to 3 dni od otwarcia produktów paczkowanych, a w przypadku towaru kupowanego luzem, datę liczymy od dnia zakupu.

Przedsiębiorcom, którzy wprowadzają do obrotu produkty zafałszowane grozi kara finansowa w wysokości do 10 procent ubiegłorocznego przychodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska