Na jakie owoce i warzywa jest teraz sezon? Kalendarz sezonowości w grudniu

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zobacz kalendarz sezonowości owoców i warzyw
Zobacz kalendarz sezonowości owoców i warzyw gettyimages.com/william87
Na jakie warzywa i owoce jest sezon w grudniu? Możesz dowiedzieć się tego z kalendarza sezonowości owoców i warzyw. Tego typu produkty posiadają bardzo dużą ilość mikroelementów i witamin, dlatego warto je wybierać w sklepie, na targu lub ryneczku. Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się także smakiem i można wyczarować z nich wiele pysznych dań. Kalendarz sezonowych owoców i warzyw może być praktycznym przewodnikiem zakupowym, który ułatwi wybór odpowiednich produktów. Sprawdź, czy w tym miesiącu jest sezon na twoje ulubione warzywa i owoce.

Na jakie warzywa jest teraz sezon?

Warzywa sezonowe w grudniu:

  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Cykoria
  • Czarna rzepa
  • Czosnek
  • Fasola
  • Jarmuż
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Marchew
  • Pieczarka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Por
  • Seler (korzeń)
  • Topinambur
  • Ziemniak

Sprawdź, co może Ci się przydać

miejsce #2

Sinsay

Sinsay - Miski 2 pack - Jasny szary

Miski 2 pack

17,00 zł14,99 zł-12%
miejsce #4

Sinsay

Sinsay - Talerz - Beżowy

Talerz

17,99 zł
miejsce #7

Sinsay

Sinsay - Miska - Beżowy

Miska

19,99 zł
miejsce #8

Sinsay

Sinsay - Patera - Biały

Patera

39,99 zł
miejsce #10

Sinsay

Sinsay - Talerz - Wielobarwny

Talerz

25,99 zł
miejsce #13

Sinsay

Sinsay - Dzbanek - Różowy

Dzbanek

13,00 zł12,99 zł
miejsce #14

Sinsay

Sinsay - Miska - Biały

Miska

15,99 zł
miejsce #21

Sinsay

Sinsay - Talerz - Jasny szary

Talerz

18,00 zł17,99 zł
miejsce #23

Sinsay

Sinsay - Talerz - Czarny

Talerz

15,99 zł
miejsce #24

Sinsay

Sinsay - Miska - Jasny szary

Miska

15,99 zł
miejsce #26

Sinsay

Sinsay - Patera - Biały

Patera

79,99 zł
miejsce #27

Sinsay

Sinsay - Mlecznik - Biały

Mlecznik

17,99 zł
miejsce #28

Sinsay

Sinsay - Miska - Biały

Miska

17,99 zł
miejsce #29

Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

24,99 zł
miejsce #30

Sinsay

Sinsay - Miska - Wielobarwny

Miska

17,99 zł
miejsce #31

Sinsay

Sinsay - Talerz - Wielobarwny

Talerz

17,99 zł
miejsce #33

Sinsay

Sinsay - Talerz - Biały

Talerz

19,99 zł
miejsce #35

Sinsay

Sinsay - Talerz - Biały

Talerz

19,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Na jakie owoce jest teraz sezon?

Owoce sezonowe w grudniu:

  • Gruszki
  • Jabłka

ZOBACZ KONIECZNIE

Sprawdź, co może Ci się przydać

miejsce #1

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

186,00 zł35,00 zł-81%
miejsce #2

Emos

Emos Minutnik TP202

35,99 zł14,60 zł-59%
miejsce #4

Villeroy&Boch

Villeroy&Boch Cellini półmisek owalny 10-4600-2940

595,00 zł297,50 zł-50%
miejsce #5

House of Asia

House of Asia Mata bambusowa

11,99 zł5,99 zł-50%
miejsce #6

Kamille

Kamille Wok Żeliwny Z Pokrywą Czarny 32cm

238,80 zł118,88 zł-50%
miejsce #7

Tefal

Tefal Eco Respect 25 Cm G2543853

177,00 zł99,99 zł-44%
miejsce #10

Lamart

Lamart Fan Minutnik (LT7037)

19,90 zł11,99 zł-40%
miejsce #11

HowHomely

Howhomely Talerz Lissa Green Gold 20cm

64,80 zł39,80 zł-39%
miejsce #13

Florina

Florina Garnek Z Pokr.36Cm/30L Wysoki Florina 599942

258,05 zł164,79 zł-36%
miejsce #14

Fine Dine Miska Infinity 200Mm (789186)

37,99 zł24,62 zł-35%
miejsce #17

Berlinger Haus

Berlinger Haus Komplet Noży 6El (Bh2111)

132,97 zł89,00 zł-33%
miejsce #19

Maestro

Maestro maszynka do makaronu MR-1679

130,99 zł89,00 zł-32%
miejsce #21

Kuchenprofi

Kuchenprofi Elsass Naczynie Żaroodporne 29 X 18 Cm (610003529)

96,01 zł68,64 zł-29%
miejsce #23

KINGHOFF

Kinghoff Durszlak Głęboki 24 Kh-1237 (Kh1237)

32,70 zł23,54 zł-28%
miejsce #24

Bormioli Rocco

Bormioli Rocco Karafka Szklana Do Wina I Wody Bormioli Rocco ...

29,49 zł21,99 zł-25%
miejsce #26

Villeroy&Boch

Villeroy & Boch Old Luxembourg Waza Do Zupy Owalna (1023412360)

1 249,00 zł961,73 zł-23%
miejsce #28

KINGHOFF

Kinghoff Zestaw Do Przypraw (Kh1642)

30,68 zł23,90 zł-22%
miejsce #29

Eva Solo

Eva Solo Legio Nova 887277

144,00 zł114,56 zł-20%
miejsce #30

Valira

Valira Pojemnik na lód 2,5L 6212/114

148,00 zł121,00 zł-18%
miejsce #31

Wusthof

Wusthof Listwa Magnetyczna Do Noży 40 Cm (W722440)

349,00 zł294,10 zł-16%
miejsce #32

Boker Otwieracz Do Butelek Magnum Auto Wingman

145,99 zł125,27 zł-14%
miejsce #34

Smile

Smile MGS-07

329,00 zł288,76 zł-12%
miejsce #35

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
miejsce #36

Brabantia

Brabantia Łyżka Do Melona Stalowa Profile (250408)

47,00 zł42,90 zł-9%
miejsce #37

Tescoma

Tescoma magnum 5l (701150)

329,00 zł
miejsce #40

Tefal

Tefal Trzepaczka K1291714

39,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Charakterystyka sezonowych warzyw i owoców w grudniu

Brukiew

Brukiew pochodzi ze Szwecji. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Brukiew jest bardzo zdrowa, zawiera m. in. witaminy C, A, D, E, K. Z brukwii można zrobić prostą surówkę, chrupiące chipsy i pożywną zupę. Można też ugotować ją na parze, dodać do marynat lub zrobić z niej puree. W Finlandii często podaje się brukiew pieczoną z daniami mięsnymi. Uprawia się ją w strefach klimatu umiarkowanego i chłodnych jako warzywo i roślinę pastewną. Warto wiedzieć, że na na przykład na Podbeskidziu brukiew ma regionalną nazwę karpiel, zamiennie używaną z kwaki.

Sprawdź koniecznie

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy pochodzi z Europy Wschodniej. Był już uprawiany w czasach starożytnych w celach spożywczych i leczniczych. Jest bardzo zdrowy. Jest cennym źródłem m. in. witamin z grupy B i C oraz żelaza. Burak ćwikłowy znakomicie sprawdza się do przygotowania ćwikły, zupy-krem, barszczu czerwonego i koktajlu. Warto też przygotowywać go pieczonego z piekarnika albo jako zdrowszą wersję chipsów. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Europie Środkowej.

Cebula

Cebula to popularne warzywo, które pochodzi z Azji. Jest bardzo ceniona za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszstkim zawiera duże ilości witaminy C, ale również siarki i cukru. Z cebuli można zrobić wiele potraw, między innymi francuską zupę cebulową. Warto ją też dodać do zapiekanki ziemniaczanej, świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie krążków cebulowych lub faszerowana i pieczona. W okresie jesienno-zimowym z cebuli często robi się domowe syropy, które wzmacniają odporność. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem życia wiecznego.

Czosnek

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Jest bardzo ceniony nie tylko ze wzglęcu na swoje właściwości smakowe, ale też zdrowotne. Czosnek zawiera między innymi witaminy: C, A, PP, z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Czosnek to składnik wielu dań. Można dodać go do marynaty, zupy, używać do kanapek, grzanek, sałatek, zapiekanek, dań makaronowych, sosów lub przyrządzić pastę z pieczonego czosnku. Czosnek wchodzi w skład francuskiego bouquet garni, czyli bukietu ziół używanego do aromatyzowania zup.

Fasola

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo to należy do rodziny bobowatych i ma wiele właściwości odżywczych. Jest między innymi cennym źródłem białka oraz witamin A, E i K. Zawiera też sporo błonnika i mało cukrów prostych. Z fasoli można zrobić zupę fasolową, ziemniaczane puree lub rodzaj wegańskiego smarowdła nazywanego "smalczykiem". Chętnie jest stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być podawana osobom zmagającym się z cukrzycą.

Jarmuż

Jarmuż znany jest od czasów starożytnej Grecji. W jarmużu znajduje się między innymi witamina C, K i witaminy z grupy B. Jarmuż świetnie nadaje się do koktajlu, jako alternatywa wobec chipsów ziemniaczanych, jako składnik zdrowej sałatki lub zupy-krem. Z racji osiągania różnych kolorów jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Sprawdź koniecznie

Kapusta biała

Kapusta biała pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. To między innymi bogate źródło witamin A, C, E i K. Zawiera również błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Kapustę białą można jeść w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub kiszonej. Przygotowuje się z niej między innymi bigos, kapuśniak czy zapiekankę. Warzywo to można również faszerować i podać np. na obiad jako gołąbki. Znana była już w starożytnym Rzymie.

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Kapusta czerwona to bogate źródło witaminy A,C,K, D i E. Z czerwonej kapusty powstaje tradycyjna modro kapusta, która jest dodatkiem do klusek śląskich i rolady wołowej. W pozostałych częściach Polski popularna jest surówka z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo.

Marchew

Marchew pochodzi z Azji. Marchew jest znakomitym źrodłem beta-karoten, witaminy A, B, E i K. Marchew to uniwersalne warzywo. Może być z niej przyrządzona surówka, zupa, lub ciasto. To składnik domowego rosołu, a także produkt do zrobienia zdrowych chipsów. Świetnie smakuje pieczona z odrobiną oliwy i soku pomarańczowego. Pierwotnie miała kolor fioletowy.

Pieczarka

Pieczarka pochodzi z najprawdopodobniej z Chin, ale z łątwością rozpowszechniła się w Europie. Pieczarka bogata jest w witaminy z grupy B, a także białko, witaminę C, kwas foliowy i fosfor. Pieczarki to znakomity produkt do wykorzystania w kuchni. Można zrobić z jej pomocą zupę pieczarkowa, pasztet, a także sos pieczarkowy do kaszy gryczanej. Pieczarki nadają się do zjedzenia na surowo. Szczególnie jako dodatek na kanapkach.

Pietruszka (korzeń)

Pietruszka pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Korzeń pietruszki zawiera witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Korzeń pietruszki świetnie smakuje pieczony wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Pietruszkę można użyć do zupy krem z białych warzyw. A także zmieksować na pastę kanapkową. Sok z pietruszki może być użyty do zwalczania chorób nerek i pobudza wydzielanie śliny.

Sprawdź koniecznie

Por

Por pochodzi z Azji Mniejszej (rodzina czosnkowe). Początki uprawy notuje się w starożytnym Egipcie. Uprawiano ją też w Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się w średniowieczu. Por jest bardzo zdrowy. Zawiera między innymi witaminy K, B6, C oraz żelazo, magnez i kwas foliowy. Świetnie sprawdzi się jako składnik surówek, sałatek, zupy-krem, a także sosów. Por w medycynie naturalnej używany jest jako składnik syropu na kaszel. Jako ciekawostkę warto dodać, że jest jednym z symboli narodowych Walii.

Okazje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Na jakie owoce i warzywa jest teraz sezon? Kalendarz sezonowości w grudniu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie