W skrócie
Tradycyjny bryzol może być podawany w dwóch wariantach. Poza przepisem, który podajemy poniżej, spotkać można bryzol rozumiany jako rodzaj kotleta mielonego. W tym przypadku mięso bywało siekane, a kotlety rozpłaszczane, panierowane w bułce tartej i smażone. Drugi sposób na prawdziwy bryzol to roztłuczenie mięsa na cienkie płaty, obtoczenie ich w mące, smażenie wraz z cebulą i pieczarkami, a następnie duszenie w bulionie, aby uzyskać esencjonalny mięsny sos. Sprawdź przepis na bryzol z polędwicy wieprzowej.
Bryzol wieprzowy z cebulką – przepis na klasyczne danie z PRL-u
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej lub karkówki,
- 2 cebule,
- 30 g mąki pszennej do obtoczenia,
- 3 g soli,
- 3 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
- 50 ml oleju do smażenia,
- 30 ml bulionu warzywnego do duszenia mięsa.
Jak zrobić bryzol wieprzowy?
Przygotowanie:
- Mięso należy pokroić na średniej grubości plastry i roztłuc na cienkie kotlety.
- Następnie oprószyć czarnym pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
- Cebulę trzeba pokroić w cienkie półplasterki lub piórka.
- Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i obsmażenie cebuli.
- Na drugiej patelni trzeba smażyć płaty mięsa do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Następnie można wlać bulion i dusić przez około 5 minut do uzyskania pysznego sosu.
- Uduszony bryzol przed podaniem trzeba obsypać podsmażoną cebulą.
- Bryzol wieprzowy można na koniec posolić i podawać z purée ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi.
Wypróbuj także przepis z mortadelą:
Inne rodzaje mięsa na bryzol
W czasie PRL-u trudno było o wołowinę, więc wielokrotnie zamieniano ją na wieprzowinę, drób lub znacznie tańszą koninę. Jednak jeżeli chcecie uzyskać bryzol wołowy, to zachęcamy do skorzystania z antrykotu wołowego lub kruchej polędwicy.
Przyprawy do bryzolu
Tradycyjny bryzol można doprawić różnymi ziołami. Świetnie będzie smakować słodka papryka w proszku, a nawet jej wędzona wersja. Ponadto można skorzystać z tymianku lub rozmarynu, które nadadzą daniu wyrazistego aromatu. Warto solić mięso dopiero przed podaniem, aby wcześniej nie stwardniało.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Tanie i smaczne kotlety z kaszą i pieczarkami. Nie oderwiesz się od talerza
- Smakowity kotlet pożarski jak z PRL-u. Wypróbuj przepis na soczyste mięso drobiowe
- Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie
- Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbuj tradycyjny przepis na obiad
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?