Na śniadanie smażę omlet maślankowy. Poznaj niezastąpione danie na leniwe poranki. Bardziej puszysty niż tradycyjny przysmak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza. Jeśli szukasz przepisu na apetyczne śniadanie, ten omlet z maślanką będzie doskonałym wyborem. Maślanka dodaje puszystości i wyjątkowego smaku, a przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Sprawdź, jak łatwo możesz ugotować coś wyjątkowego w swojej kuchni.

W skrócie

Omlet maślankowy to smakowity przysmak na śniadanie, który zadowoli dorosłych i dzieci. Takie danie jest proste w przygotowaniu, bogaty w wartości odżywcze i niezwykle satysfakcjonujące pod względem smaku. Możesz podać go na słono z podsmażoną szynką, pokrojoną w plastry kiełbasą i posiekanymi warzywami. W ramach deseru możesz podać z twarożkiem, dżemem truskawkowym i świeżymi owocami. W obu wersjach będzie bardzo pysznym daniem.

Widok z góry na omlet maślankowy z sałatką z pomidorów
Delikatny omlet maślankowy świetnie smakuje podany z prostą sałatką z pomidorów. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Omlet maślankowy – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 20 g masła lub 10 g oleju rzepakowego.

Jak zrobić omlet maślankowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozbij jajka do miski, dokładnie oddzielać je od skorupek i wlej maślankę.
  2. Ubij je energicznie przy pomocy trzepaczki na jednolitą masę.
  3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do masy jajecznej.
  4. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Na patelni o płaskim dnie na średniej mocy palnika rozgrzej wybrany tłuszcz.
  6. Masę na omlet maślankowy wylej na patelnię i smaż, aż wierzch będzie ścięty.
  7. Przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
  8. Gotowy omlet maślankowy podawaj na gorąco posypany posiekanym szczypiorkiem i sałatką z pomidorów.

Puszysty omlet maślankowy na deser

Jeżeli chcesz, aby omlet był jeszcze bardziej puszysty, to wystarczy zrobić jedną prostą rzecz. Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszystą pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wmieszaj do ubitych białek żółtka z mąką i smaż już na rozgrzanym maśle.

Mam nadzieję, że ten przepis zachęci was do zjedzenia posiłku obfitującego w pełnowartościowe białko.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na śniadanie smażę omlet maślankowy. Poznaj niezastąpione danie na leniwe poranki. Bardziej puszysty niż tradycyjny przysmak - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska