Dwudniowe święto opolskich winnic i sera ma być okazją do smakowania wyrobów regionalnej branży winiarskiej i serowarskiej.
- Enoturystyka staje się silnym argumentem, zachętą i przeciwwagą dla kosztownej, masowej turystyki zagranicznej - przekonują organizatorzy wydarzenia. - Festiwal ma na celu ukazanie walorów odradzającej się, winiarskiej tradycji na Śląsku Opolski i rozwijającej się dynamicznie tematycznej turystyki rodzinnej, czyli właśnie enoturystyki. Ma też zachęcić do samodzielnych upraw. To doskonała okazja do pokazania mieszkańcom województwa potencjału enoturystycznego po okresie izolacji pandemicznej.
Drugiego dnia (12.09) gościem specjalnym będzie Pascal Brodnicki, który podpowie jak połączyć lokalne potrawy z produktami z rodzimych winnic, a także opowie o podróżach kulinarnych.
W programie dwudniowej imprezy są prezentacje winnic, zagadki z nagrodami w postaci produktów regionalnych, warsztaty poświęcone zakładaniu winnicy, przycinaniu krzewów, a także te uczące rozpoznawania rodzajów winogron. Będzie też czas na odpoczynek, degustację i... zakupy.
Projekt, organizowany przez Fundację na Rzecz Partnerstwa, został sfinansowany z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego.
Swój udział zapowiedzieli :
- Winnica Opole
- Winnica Parypa
- Winnica Jania
- Pałacowa Winnica Godyla
- Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski
- Winiarnia Synapsa
- Nalewki kresowe Smarduch
- Browar Opolski
- Sery Leśna łóżka
- Kozi Dar Chudoba
- Koziogród
- Lawendowa zagroda sery i agroturystyka konna
- Gospodarstwo rybackie Markowe
W sobotę impreza rozpocznie się o godz. 14 i potrwa do 20, w niedzielę natomiast od 14 do 19. Miejsce: ogród Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Opolu, ul. Piastowskiej 18-20.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?