Najlepsza kiełbasa jest w Tarnowie Opolskim!

fot. Sławomir Mielnik
fot. Sławomir Mielnik
Złotnicka kiełbasa jest najlepsza - tak orzekła kapituła Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra-Food. To tam wyroby z masarni "Mroczek" w Tarnowie Opolskim zdobyły I i III nagrodę.

- Kiełbasa złotnicka to powrót do korzeni przetwórstwa - mówi Ryszard Mroczek, właściciel masarni. - Aby ją wyprodukować, sięgnęliśmy do pradawnych receptur. Tych sprzed okresu, gdy masarze zachłysnęli się zachodnimi trendami i zapomnieli o recepturach swoich dziadów.

Jaki jest sekret wyśmienitej kiełbasy?

- Szczęśliwe polskie świnie - zdradza Mroczek. - Postawiliśmy przede wszystkim na wysokiej jakości mięso ze świni złotnickiej. Historycznie pochodzi ona spod Wilna, ale sprowadzona do Polski zadomowiła się w Złotnikach pod Poznaniem. Tam wypasa się je na świeżym powietrzu.

Więcej czytaj w środowym wydaniu Nowej Trybuny Opolskiej

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska