MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze gofry dyniowe bez wyrastania. Zrobisz je w 30 minut. Idealny deser nie tylko dla jesieniary

Anna Daniluk
Domowe gofry dyniowe możesz podawać z uprażonymi jabłkami, gruszkami lub posypać cukrem pudrem.
Domowe gofry dyniowe możesz podawać z uprażonymi jabłkami, gruszkami lub posypać cukrem pudrem. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Na jesienne śniadanie zachęcam cię do zjedzenia posiłku poprawiającego humor od samego rana. Wystarczy, że upieczesz gofry dyniowe i udekorujesz je uprażonymi jabłkami. Możesz także pominąć dodatek cukru waniliowego i podać je w wersji wytrawnej np.: z kawałkami bekonu i jajkiem sadzonym. To świetny przepis na niespieszne jesienne poranki.

W skrócie:

Domowe gofry dyniowe to wyśmienity przysmak nie tylko dla dzieci. Poradzisz sobie z nim, nawet nie mając wielkiego kulinarnego doświadczenia. Wystarczy dokładnie podążać za moimi wskazówkami, a będziesz miał idealny przysmak dla całej rodziny. Dzięki dodaniu proszku do pieczenia gofry będą puszyste i nie trzeba ich odstawiać do wyrastania jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jeśli masz więcej czasu, możesz ubić białko na puszystą pianę i wmieszać je do ciasta. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej puszyste.

Gofry dyniowe – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 ml mleka,

  • 150 g purée dyniowego,

  • 60 g rozpuszczonego masła,

  • 220 g mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • 5 g proszku do pieczenia,

  • 3 g mielonego cynamonu,

  • 3 g mielonych goździków,

  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią,

  • szczypta kurkumy,

  • szczypta soli.

Jak zrobić gofry dyniowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku roztop masło i odstaw do wystudzenia.

  2. Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mielony cynamon, mielone goździki, cukier, szczyptę soli i kurkumę.

  3. W drugiej misce połącz mleko, jajko, purée z dyni i roztopione masło.

  4. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj ręczną metalową rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.

  5. Nagrzej gofrownicę i wylej przy pomocy chochelki ciasto na środek urządzenia.

  6. Piecz gofry dyniowe przez 7 minut, aż urosną i nabiorą rumianego koloru.

  7. Chrupiące gofry dyniowe przełóż na metalową kratkę, aby gofry odparowały.

  8. Domowe gofry dyniowe podawaj posypane hojnie cukrem pudrem lub udekorowane bitą śmietaną.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia jesiennego przysmaku. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska