W skrócie:
Nie wiesz, co zrobić z winogronami, które w tym roku wyjątkowo obrodziły? Polecam wyśmienity dżem z winogron, taki jak robiły nasze babcie. Ten przysmak był bardzo popularny w przedwojennej kuchni polskiej. Przepisy na przetwory z winogron polecała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, największy kulinarny autorytet z XIX wieku.
Czy winogrona nadają się na dżem?
Nie polecam robienia dżemu z importowanych winogron, które kupimy w dyskontach i supermarketach. Na dżem najlepiej nadają się winogrona ogrodowe, które hodujemy w przydomowych ogródkach lub na działkach. Sierpień i wrzesień to czas, kiedy winogrona dojrzewają w naszym klimacie, są słodkie i często potrafią wspaniale obrodzić. Na tyle, że nie wiemy, co zrobić z taką ilością dobra. To doskonała okazja, by zabrać się za przetwory, takie jak domowe wino, sok z winogron czy właśnie dżem.
Czy można zrobić dżem z winogron z pestkami?
Jeśli zastanawiasz się, czy można zrobić dżem z winogron z pestkami, to nie musisz się o nie martwić. W polskich odmianach pestki są małe, miękną w trakcie gotowania, a w dżemie będą zupełnie niewyczuwalne. Doskonały dżem możesz zrobić zarówno z jasnych jak i ciemnych winogron ogrodowych. Owoce powinny być ładne, nieuszkodzone i dokładnie przebrane. Po zrobieniu dżemu możesz go od razu przelać do słoików lub zblendować, żeby był gładszy.
Jak zagęścić dżem z winogron?
Wiemy, że winogrona mają dużo soku, więc zagęszczenie dżemu będzie wymagało dłuższego gotowania. Smaż winogrona na szerokiej patelni i małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ten proces może nawet potrwać do godziny. W tym czasie sok odparuje i dżem wingoronowy wyjdzie gęsty.
Dżem z winogron – przepis tradycyjny
Czas przygotowania: do godziny
Porcja: 5 małych słoików
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg winogron jasnych lub ciemnych,
250 g cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
łyżka cynamonu.
Jak zrobić dżem z winogron?
Owoce zdejmij z gałązek, dokładnie przejrzyj i wybierz tylko te nieuszkodzone. Umyj je, przełóż do garnka i zasyp cukrem. Zostaw na godzinę.
W tym czasie wyparz i wysusz słoiki.
Do winogron dodaj skórkę otartą z cytryny oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 45 minut. W tym czasie winogrona rozpadną się i zgęstnieją. Mieszaj je, żeby nie przywarły.
Gotowy dżem przelej do słoików.
Słoiki włóż do garnka, zalej je do połowy wodą. Gotuj 15 minut.
Wyjmij słoiki i ustaw na ściereczce do góry dnem, aż ostygną.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?