Najlepszy kołocz śląski pieką w Rozwadzy

fot. Beata Szczerbaniewicz
fot. Beata Szczerbaniewicz
W konkursie pieczenia walczyło 9 sołectw.

Konkurs odbył się już po raz drugi, ale w zeszłym roku miał zasięg w tylko powiatowy.

Tym razem Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Rozwadzy i rada sołecka zaprosiły do rywalizacji gospodynie z całej Opolszczyzny. I znowu wygrała Rozwadza!

- Jurorzy z Opolskiego Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego oceniało ponumerowane próbki, ciasto nie było podpisane - zastrzega sołtyska Rita Grądalska. - W przyszłym roku nasz kołocz będzie startował już jednak poza konkursem, bo jak widać - jest bezkonkurencyjny!

W rywalizacji wzięło udział 9 sołectw z różnych stron województwa. Trzyosobowe drużyny piekły ciasto w trzech rodzajach: z serem, makiem i jabłkiem.

Drugie miejsce zdobyły ex aequo Siedlec (gm. Izbicko) i Oleszka (gm. Zdzieszowice).

Trzecie miejsce - równorzędne - Walce i Dobieszowice (gm. Walce).

Jury oceniało wypieki według pięciu kryteriów: wyglądu zewnętrznego, równego ułożenia posypki, optymalnej wysokości, pulchności ciasta oraz walorów smakowych i zapachu.

Zwyciężczynie dostały sprzęt gospodarstwa domowego: miksery, opiekacze, wagi kuchenne.

Na czym polega sekret pysznego kołocza? Gospodynie dzieliły się nimi niechętnie, ale jak ustaliliśmy jest ich kilka. Wiele zależy od produktów. Zwyciężczynie używały swojskich jajek, mleka, przecieru jabłkowego a nawet masła i sera! Poza tym ciasto trzeba dobrze wyrobić:

- Czym się bardziej gospodyni przy tym napoci, tym kołocz będzie lepszy - mówi Maria Wecel z Dobieszowic.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska