Konkurs odbył się już po raz drugi, ale w zeszłym roku miał zasięg w tylko powiatowy.
Tym razem Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Rozwadzy i rada sołecka zaprosiły do rywalizacji gospodynie z całej Opolszczyzny. I znowu wygrała Rozwadza!
- Jurorzy z Opolskiego Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego oceniało ponumerowane próbki, ciasto nie było podpisane - zastrzega sołtyska Rita Grądalska. - W przyszłym roku nasz kołocz będzie startował już jednak poza konkursem, bo jak widać - jest bezkonkurencyjny!
W rywalizacji wzięło udział 9 sołectw z różnych stron województwa. Trzyosobowe drużyny piekły ciasto w trzech rodzajach: z serem, makiem i jabłkiem.
Drugie miejsce zdobyły ex aequo Siedlec (gm. Izbicko) i Oleszka (gm. Zdzieszowice).
Trzecie miejsce - równorzędne - Walce i Dobieszowice (gm. Walce).
Jury oceniało wypieki według pięciu kryteriów: wyglądu zewnętrznego, równego ułożenia posypki, optymalnej wysokości, pulchności ciasta oraz walorów smakowych i zapachu.
Zwyciężczynie dostały sprzęt gospodarstwa domowego: miksery, opiekacze, wagi kuchenne.
Na czym polega sekret pysznego kołocza? Gospodynie dzieliły się nimi niechętnie, ale jak ustaliliśmy jest ich kilka. Wiele zależy od produktów. Zwyciężczynie używały swojskich jajek, mleka, przecieru jabłkowego a nawet masła i sera! Poza tym ciasto trzeba dobrze wyrobić:
- Czym się bardziej gospodyni przy tym napoci, tym kołocz będzie lepszy - mówi Maria Wecel z Dobieszowic.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?