Najpopularniejsze dania na wielkanocnym stole na Śląsku Opolskim. Świąteczne przysmaki, które zna każdy z nas. Zobacz!

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Tradycyjne śląskie potrawy na naszych stołach.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Tradycyjne śląskie potrawy na naszych stołach.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Pixabay
Dawniej Wielkanoc na Śląsku charakteryzowała się dużą obfitością różnorodnych potraw i wypieków na stołach. Po niedzieli palmowej zaczynano przygotowania do świąt. Najpierw zabierano się za wielkie sprzątanie, następnie wypatrywano handlarzy, u których kupowało się potrzebne rzeczy do wypieków oraz cukrowe jajka dla dzieci. W mieście sklepiki i targi jakby nabierały życia.

Gospodynie domowe zabierały się za pieczenie ciast, które często towarzyszą nam na stołach do dziś, m.in. wieniec wielkanocny, plecionki drożdżowe z kruszonką lub bakaliami, baba drożdżowa, zajączek lub baranek z ciasta. Co ciekawe, na Śląsku nie pieczono mazurków.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

W Wielką Sobotę przygotowywano świąteczne jaja. Naturalne dodatki wrzucane do wody dawały pożądany kolor jajek. Dla przykłady: czerwona kapusta barwiła na kolor fioletowy, kurkuma na żółto, itp. Aby podkreślić kolor gotowe pisanki pocierano szmatką nasączoną olejem lub masłem. Tak jak mamy w tradycji po dzień dzisiejszy, udawano się również do kościoła ze święconką. W skład koszyka obowiązkowo wchodziły:

  • chleb,
  • baranek - symbol Chrystusa,
  • jajka - symbol narodzenia,
  • chrzan - symbol męki Chrystusa,
  • szynka - na znak kończącego się postu,
  • masło - symbol dobrobytu.

Nie przeocz

Inne składniki dodawane były według uznania. Wiele osób wkłada do koszyka: sól, kiełbasy własnego wyrobu, pasztet, babki, zajączka z ciasta, strucla z makiem. Koszyk przykrywano białą haftowaną serwetką i ozdabiano mirtem.

Wielka Niedziela miała bardzo poważny, uroczysty charakter. Spędzano ją w gronie rodzinnym już rano gromadnie udając się do kościoła. Po powrocie do domu z siadano do śniadania wielkanocnego. Stół zwykle nakrywany był białym, tradycyjnym obrusem, a na jego środku stał wieniec wielkanocny posypany makiem, w którego środku leżały kroszonki zaś dokoła ułożone były: chleb drożdżowy, plecionki z posypką, szynka gotowana, szynka surowa, wędzony gotowany boczek, leberka, polerki (parówki), domowe kiełbasy, sczoder, chleb świąteczny, masło, chrzan, musztarda. Później zasiadano przy cieście.

Po śniadaniu wielkanocnym, które czasem przeciągało się nawet do późnego południa, dzieci ruszały w poszukiwaniu za zajęczym gniazdem, w którym czekały na nie łakocie i kolorowe pisanki.

Wielkanocny poniedziałek w przeciwieństwie do niedzieli był dniem odwiedzin i zabaw. Oblewanie wodą uważano za przejaw podobania się. Najbardziej mokra dziewczyna chodziła wtedy z dumnie podniesioną głową. Panny obdarowywały kawalerów kroszonkami, których kolory miały znaczenie informacyjne o nadziejach dziewczyny.

Dla tego wybranego kroszonka była wyjątkowa - zawierała wierszyk lub wyznanie miłosne. Obiad w drugi dzień świąt wielkanocnych podobny był do innych świątecznych i niedzielnych obiadów. Podawano: nudelzupę lub rosół z kostką jajeczną, kluseczkami z szynki lub kluseczkami z wątroby, schab pieczony lub sztygarski, rolady śląskie, jaskółcze gniazda, pieczeń husarską, pieczeń wołową, pieczeń wieprzową, królika sporządzonego na różne sposoby. Pieczony król (królik) był ulubionym daniem świątecznym Ślązaków. Ciekawostka: Hodowla królika była kiedyś na Śląsku bardzo rozpowszechniona ze względu na tani, łatwy chów i smaczne mięso. Do mięsa podawano, ziemniaki, kluski, kiszoną kapustę, modrą kapustę, marchew zasmażaną. W uboższych rodzinach z mięs podawano kurę lub koguta pieczonego lub duszonego czy karminadle. Na deser serwowano szpajzę cytrynową i świąteczne ciasta: babki, struclę z makiem, struclę z orzechami, kołocz, kołaczyki, nadziewane rożki oraz napoje i napoje alkoholowe nisko i wysokoprocentowe. Kolacja składała się z wędlin pozostałych ze śniadania wielkanocnego, szałotu kartoflanego z boczkiem wędzonym, sałatki jarzynowej z majonezem podawanej do kiełbas na ciepło lub ciepłej gotowanej szynki podawanej z kapusta z grochem.

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najpopularniejsze dania na wielkanocnym stole na Śląsku Opolskim. Świąteczne przysmaki, które zna każdy z nas. Zobacz! - Dziennik Zachodni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska