4 z 11
Poprzednie
Następne
Najsmaczniejsze dania na Wielkanoc. Wielokrotnie nagradzana kucharka z Gostomi dzieli się sekretnymi przepisami
Biały barszcz
Ugotować kawałek schabu, karczek i dobrze uwędzoną kiełbasę na kilku kostkach uwędzonych żeberek z dodatkiem jarzyn i korzeni (liści laurowy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego). Mięsiwo rozpadające się wyjmujemy razem z warzywami i kroimy na małe kawałki razem z jarzynami. Dodajemy wszystko do rosołu. Wylewamy resztę żuru z garnka lub butelki. Ucieramy w dłoniach garść majeranku i cztery ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozrabiamy szklankę bardzo dobrej śmietany z łyżką mąki. Wlewamy do niej trochę rosołu. Mieszamy, smakujemy barszcz z wkładką do której dodajemy jajko w ćwiartkach.