Najsmaczniejsze dania na Wielkanoc. Wielokrotnie nagradzana kucharka z Gostomi dzieli się sekretnymi przepisami
Zamiast mazurka zawijaniec orzechowy
Ciasto Nadzienie:
15dag twarogu 2 szklanki orzechów zmielonych włoskich
30 dag mąki 1 szklanka migdałów
1 żółtko ¼ łyżeczki cynamonu
6 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru
6 łyżek oleju 2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru pudru
Składniki na ciasto zagniatamy.Wyrobione ciasto formujemy na placek. Smarujemy orzechową masą i zwijamy. Przecinamy wałek przez środek na dwie połowy i zaplatamy w warkocz. Posmarowany jajkiem warkocz pieczemy około 60 minut w temperaturze 180º Ciepły posypujemy cukrem pudrem.
Dzisiaj w dobie nieustającego pośpiechem mam radę na mazurka. Zmieńmy jajka surowe na żółtka gotowane. Będą mazurki jak chmurki od momentu upieczenia, kruche i gotowe do pokrycia wierzchu masą gotowaną. Gotową z puszki lub dobrym dżemem. To też mazurek.