MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsze śliwki w occie ze starej receptury. Moja babcia wiedziała, co dobre. Poznaj przepis na najlepsze marynowane śliwki

Zobacz, jak zrobić śliwki marynowane w occie, według starej receptury. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak zrobić śliwki marynowane w occie, według starej receptury. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Śliwki w occie to wyśmienite przetwory o pysznym smaku i szerokim zastosowaniu. Można podać je do wytrawnych przystawek, pasztetów, a także deserów. Polecam przepis ze starej książki mojej mamy z „Kuchni polskiej” z lat 70. Taka tradycyjna receptura zawsze się udaje. Przekonaj się i wypróbuj przepis na śliwki marynowane.

W skrócie:

Tradycyjne śliwki marynowane w occie. Stara receptura

Przygotowywanie przetworów daje wiele satysfakcji i powodów do dumy. W prosty sposób możemy samodzielnie zrobić wyjątkowe smakołyki, które będą nas cieszyć całą zimę. Mam dla ciebie przepis na tradycyjne śliwki w occie. Pochodzi on z książki „Kuchnia polska” z 1975 roku i od lat gości w moim domu. Przygotowanie tych przetworów wymaga nieco pracy i zachodu, ale ich wyjątkowy smak i aromat, szybko wynagradza wszystkie trudu. Marynowane śliwki można podać do pasztetów, wędlin i pieczonych mięs. Świetnie smakują także jako dodatek do sałatek oraz deserów. Dużo wyjątkowego smaku ma także sam ocet ze śliwek, idealny do dressingów i sosów.

Przepis na śliwki w occie

Czas przygotowania: 15 minut + po ok. 10 minut przez 3 kolejne dni.
Liczba porcji: na 4 małe słoiki.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek,
  • 250 ml octu 6 lub 10 procent,
  • 250 g cukru,
  • kilka goździków (po ok. 4 na słoik),
  • laska cynamonu (podzielona na kilka kawałków),
  • 3/4 l wody (750 ml).

Jak zrobić śliwki marynowane w occie?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz śliwki. Przekrój je i usuń pestki. Możesz także przygotować przepis z całych śliwek, nakłuj je wówczas ostrym patyczkiem.
  2. Ułóż śliwki w czystych i wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości.
  3. Zagotuj wodę.
  4. Dodaj do wody ocet, cukier, goździki i kawałek laski cynamonu.
  5. Gorącą zalewę przelej do słoików ze śliwkami.
  6. Zakręć szczelnie słoiki.
  7. Następnego dnia przelej zalewę do garnka, zagotuj pod przykryciem i ponownie zalej nią śliwki.
  8. Powtórz taką czynność przez trzy kolejne dni.
  9. Gotowe i szczelnie zamknięte słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Nie musisz ich pasteryzować.
Zobacz, jak zrobić śliwki marynowane w occie, według starej receptury. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najsmaczniejsze śliwki w occie ze starej receptury. Moja bab...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska