W skrócie:
Tradycyjne śliwki marynowane w occie. Stara receptura
Przygotowywanie przetworów daje wiele satysfakcji i powodów do dumy. W prosty sposób możemy samodzielnie zrobić wyjątkowe smakołyki, które będą nas cieszyć całą zimę. Mam dla ciebie przepis na tradycyjne śliwki w occie. Pochodzi on z książki „Kuchnia polska” z 1975 roku i od lat gości w moim domu. Przygotowanie tych przetworów wymaga nieco pracy i zachodu, ale ich wyjątkowy smak i aromat, szybko wynagradza wszystkie trudu. Marynowane śliwki można podać do pasztetów, wędlin i pieczonych mięs. Świetnie smakują także jako dodatek do sałatek oraz deserów. Dużo wyjątkowego smaku ma także sam ocet ze śliwek, idealny do dressingów i sosów.
Zobacz w galerii, jak zrobić tradycyjne śliwki w occie.
Przepis na śliwki w occie
Czas przygotowania: 15 minut + po ok. 10 minut przez 3 kolejne dni.
Liczba porcji: na 4 małe słoiki.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek,
- 250 ml octu 6 lub 10 procent,
- 250 g cukru,
- kilka goździków (po ok. 4 na słoik),
- laska cynamonu (podzielona na kilka kawałków),
- 3/4 l wody (750 ml).
Jak zrobić śliwki marynowane w occie?
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz śliwki. Przekrój je i usuń pestki. Możesz także przygotować przepis z całych śliwek, nakłuj je wówczas ostrym patyczkiem.
- Ułóż śliwki w czystych i wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości.
- Zagotuj wodę.
- Dodaj do wody ocet, cukier, goździki i kawałek laski cynamonu.
- Gorącą zalewę przelej do słoików ze śliwkami.
- Zakręć szczelnie słoiki.
- Następnego dnia przelej zalewę do garnka, zagotuj pod przykryciem i ponownie zalej nią śliwki.
- Powtórz taką czynność przez trzy kolejne dni.
- Gotowe i szczelnie zamknięte słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Nie musisz ich pasteryzować.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: