Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności

RedakcjaZaktualizowano 
Każdego roku w Polsce marnuje się sie ok. 9 mln ton żywności, w tym 6,6 mln w produkcji - odpadów żwynościowych, 2 mln ton w gospodarstwach domowych. W tym roku tematem obchodzonego przez Banki Żywności, Światowego Dnia Żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia przez uczniów.

W Polsce najczęściej wyrzucamy pieczywo, przyznało tak 49% spośród ankietowanych w badaniu dla Federacji Polskich Banków Żywności. Często do kosza trafiają także owoce (39%), wędliny (38%), warzywa (37%) oraz jogurty (33%). Dlaczego? Największa grupa badanych (45%) wskazała, że powodem, dla którego wyrzucają jedzenie jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia. Niewłaściwie przechowujemy żywność, nakładamy zbyt duże porcje, kupujemy za dużo. 16 października jest Światowym Dniem Żywności.

 

 - W  krajach wysokorozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone czy państwa Unii Europejskiej, na śmietnik trafia około 30 proc. zakupionej żywności Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie nawet 1 mld głodujących ludzi – komentował minister rolnictwa Marek Sawicki najnowszy raport FPBŻ.

 

Średnio 1 osoba marnuje w Polsce ok. 123 kg. To 16% żywności, która do nas trafia

 

-  Bardzo niepokoi nas wynik badania - opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. - komentuje badania Marek Borowski – prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

Do kosza z posiłków dzieci trafiają kanapki (58%), surówki (42%), zupy (34%), kasza, ryż (33%), warzywa (30%), owoce (29%), mleko (27%).

Zasada 4P

Banki Żywności chcą spopularyzować wśród uczniów z pomocą rodziców i nauczycieli zasadę 4P. 

  1. Pakuj starannie posiłek.
  2. Poproś o mniejsze porcje (jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całej porcji).
  3. Podziel się z innymi (jeśli nie chcesz czegoś zjeść).
  4. Pięć posiłków dziennie.

 

Źródło: www.bankizywnosci.pl

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Materiał oryginalny: Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3