Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 01dzień
  • 02godz.
  • 06min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Nasze krupnioki będą unijnym przysmakiem – nie do podrobienia!

Radosław Dimitrow
Nasze krupnioki będą unijnym przysmakiem – nie do podrobienia!- W sprawie rejestracji krupnioków śląskich został nam ostatni krok - mówi Ryszard Mroczek.
Nasze krupnioki będą unijnym przysmakiem – nie do podrobienia!- W sprawie rejestracji krupnioków śląskich został nam ostatni krok - mówi Ryszard Mroczek. Sławomir Mielnik
Po czterech latach załatwiania formalności producenci krupnioków śląskich zgłosili ten regionalny przysmak jako produkt Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

 

 

Wniosek w sprawie zarejestrowania krupnioków w dzienniku urzędowym Unii Europejskiej zgłosili wspólnie producenci z województw: opolskiego i śląskiego.

 

- Jeżeli do dwóch miesięcy od daty publikacji do Komisji Europejskiej nie wpłynie żaden sprzeciw, nazwa „krupnioki śląskie” zostanie zarejestrowana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych - tłumaczy Grzegorz Miketa, przewodniczący Stowarzyszenia “Krupnioki Śląskie”. - Produkt zostanie wtedy uznany kolejnym regionalnym specjałem z Polski i będzie chroniony, w podobny sposób jak kołocz śląski.

 

We wniosku złożonym do UE producenci krupnioków bardzo dokładnie opisali skład przysmaku.

Musi on zawierać m.in. kaszę gryczaną lub dodatek jęczmiennej, wyroby podrobowe, krew i przyprawy.

Zapisali także jak wygląda proces technologiczny przygotowania krupnioka.

 

- Chodzi nam o to, żeby pod tą nazwą klient zawsze dostawał pełnowartościowy produkt - dodaje Miketa. - Niezarejestrowanie produktu naraża nas na sytuację, w której inni producenci będą wytwarzać podróbki krupnioków np. ze sztucznymi wypełniaczami.

 

Prawdziwy krupniok musi zawierać m.in. kaszę gryczaną lub dodatek jęczmiennej, wyroby podrobowe, krew i przyprawy

 

Ryszard Mroczek, wiceprzewodniczący Stowarzyszenia „Krupnioki Śląski” jest przekonany, że rejestracja produktu regionalnego, to tylko kwestia czasu.

- Załatwianie formalności trwało aż cztery lata. Obecnie jesteśmy na finiszu. Brakuje tylko ostatniego kroku - zauważa Mroczek.

Ewentualne zastrzeżenia co do rejestracji mogą zgłaszać producenci z innych państw członkowski.

W takim przypadku państwo, z którego pochodzi wniosek i to, które złożyło zastrzeżenia są zobowiązane do znalezienia rozwiązania i sporządzenia wspólnego wniosku.

 

Po zarejestrowaniu „krupnioków śląskich” będzie je można produkować tylko według ściśle określonej receptury.

Nad jej przestrzeganiem czuwać będzie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która ma możliwość nakładania wysokich kar za nieprzestrzeganie receptury - sięgają one nawet 10 proc. rocznych obrotów zakładu.

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3