Nasze kulinarne dziedzictwo - Opolskie ze smakiem 2020. Zobaczcie nagrodzone w konkursie potrawy

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Opolski konkurs kulinarny ogłoszono w czerwcu. Przeprowadzono online. W październiku wręczono nagrody.
Opolski konkurs kulinarny ogłoszono w czerwcu. Przeprowadzono online. W październiku wręczono nagrody. archiwum UMWO
W dwóch konkursowych kategoriach - „Przepisy ze starych zeszytów” i „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie” - wpłynęło 21 zgłoszeń.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem” stanowił - w covidowym czasie - zmodyfikowaną kontynuację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który w tym roku miał obchodzić jubileusz XX-lecia.

Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego wpłynęło w sumie 21 zgłoszeń online (zdjęcia plus opisy/przepisy, ew. filmiki): 14 w kategorii pierwszej oraz 7 w kategorii drugiej.

Laureaci konkursu otrzymali w środę w Kamieniu Śląskim bony do restauracji, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz kosze z produktami producentów, należących również do sieci.

Laureaci konkursu "Opolskie ze smakiem" 2020

Kategoria: “Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”

  • I miejsce - Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego
  • II miejsce - Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami
  • III miejsce - Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
  • Wyróżnienia:
    - Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
    - Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
    - Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone

Kategoria “Przepisy ze starych zeszytów”
[lista]
[*]I miejsce - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
[*]II miejsce - Agnieszka Spyra za danie Królik na maślance
[*]III miejsce ex aequo: Barbara Głatki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem oraz Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
[*]Wyróżnienia:
- Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
- Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
- Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie - Prażuchy mojej ołmy
- Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad,
- Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj,
- Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową

Podziękowania za udział w konkursie trafiły do: Teresy Kern („kartofle z kiszką ze smażonką” oraz „Kotlet drobiowy zapiekany ze szpinakiem serem camembert oraz chipsy z klusek, surówka i barszcz”), Stanisławie Fornal („Gołąbki z tartych ziemniaków”), Danucie Ruchlewicz („Klopsiki w jarzynach po staropolsku”), Kazimierze Litewce („Prażuchy po krakowsku”).

Podczas gali finałowej zostały wręczone Odznaczenia Honorowe "Za zasługi dla Województwa Opolskiego” dla Danuty Bajak, prezes zarządu Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu, za działania na rzecz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich i Piotra Szafrańskiego, dyrektora Gminnego Domu Kultury w Dobrzeniu Wielkim, działacza społecznego i promotora krzewienia tradycji oraz dziedzictwa kulturowego naszego regionu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska