Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem” stanowił - w covidowym czasie - zmodyfikowaną kontynuację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który w tym roku miał obchodzić jubileusz XX-lecia.
Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego wpłynęło w sumie 21 zgłoszeń online (zdjęcia plus opisy/przepisy, ew. filmiki): 14 w kategorii pierwszej oraz 7 w kategorii drugiej.
Laureaci konkursu otrzymali w środę w Kamieniu Śląskim bony do restauracji, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz kosze z produktami producentów, należących również do sieci.
Laureaci konkursu "Opolskie ze smakiem" 2020
Kategoria: “Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”
- I miejsce - Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego
- II miejsce - Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami
- III miejsce - Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
- Wyróżnienia:
- Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
- Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
- Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone
Kategoria “Przepisy ze starych zeszytów”
[lista]
[*]I miejsce - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
[*]II miejsce - Agnieszka Spyra za danie Królik na maślance
[*]III miejsce ex aequo: Barbara Głatki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem oraz Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
[*]Wyróżnienia:
- Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
- Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
- Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie - Prażuchy mojej ołmy
- Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad,
- Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj,
- Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową
Podziękowania za udział w konkursie trafiły do: Teresy Kern („kartofle z kiszką ze smażonką” oraz „Kotlet drobiowy zapiekany ze szpinakiem serem camembert oraz chipsy z klusek, surówka i barszcz”), Stanisławie Fornal („Gołąbki z tartych ziemniaków”), Danucie Ruchlewicz („Klopsiki w jarzynach po staropolsku”), Kazimierze Litewce („Prażuchy po krakowsku”).
Podczas gali finałowej zostały wręczone Odznaczenia Honorowe "Za zasługi dla Województwa Opolskiego” dla Danuty Bajak, prezes zarządu Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu, za działania na rzecz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich i Piotra Szafrańskiego, dyrektora Gminnego Domu Kultury w Dobrzeniu Wielkim, działacza społecznego i promotora krzewienia tradycji oraz dziedzictwa kulturowego naszego regionu.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?