3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Potrącenie rowerzysty przez pociąg w Koszalinie. Mężczyzna ciężko ranny [ZDJĘCIA]

Potrącenie rowerzysty przez pociąg w Koszalinie. Mężczyzna ciężko ranny [ZDJĘCIA]

Młodzi złodzieje z Łęczycy zatrzymani! Ukradli telefon i maszynki do golenia

Młodzi złodzieje z Łęczycy zatrzymani! Ukradli telefon i maszynki do golenia

Polecamy

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”

Barcelona wybrała trenera, który poprowadzi klub w przypadku odejścia Xaviego

Barcelona wybrała trenera, który poprowadzi klub w przypadku odejścia Xaviego