4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

NOWE
Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Politechnika Lubelska na podium rankingu. "Nasi profesorowie w elicie światowej"

Politechnika Lubelska na podium rankingu. "Nasi profesorowie w elicie światowej"

Polecamy

Polska sprawi niespodziankę na MŚ w hokeju? "Może i to nie jedną"

Polska sprawi niespodziankę na MŚ w hokeju? "Może i to nie jedną"

Miłosz Krok obiecuje mieszkańcom: Każdego dnia będę dążył do bycia godnym zaufania

Miłosz Krok obiecuje mieszkańcom: Każdego dnia będę dążył do bycia godnym zaufania

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!