Naturalny antybiotyk na lepszą odporność. Sprawdź przepis na syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Syrop może być stosowany codziennie, jako profilaktyka przeziębień i grypy.
Syrop może być stosowany codziennie, jako profilaktyka przeziębień i grypy. ffphoto/123rf
Udostępnij:
Jesienna pogoda sprzyja spadkowi odporności i zwiększa ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę. W przypadku pojawienia się pierwszych objawów infekcji warto sięgać po naturalne antybiotyki, jak syrop z czosnku, miodu, cytryny oraz imbiru. Produkty te znane są ze swojego działania przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego, dzięki czemu mogą wspomagać odporność i walkę z infekcjami. Sprawdź, jak przygotować naturalny antybiotyk z 4 składników!

Przepis na naturalny antybiotyk z czosnku, miodu, cytryny i imbiru.

Przygotowanie syropu z tych czterech składników jest niezwykle proste. Składniki jakie będą potrzebne to:

  • 2 cytryny,
  • pół korzenia imbiru,
  • główka czosnku,
  • 200 ml miodu lipowego.

Cytrynę należy sparzyć oraz pokroić w plasterki, a umyty imbir trzeba zetrzeć na tarce. Obrane ząbki czosnku należy zmiażdżyć i odstawić na 3 minuty, aby uaktywniły się składniki czynne, następnie można zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę. Do słoika włożyć warstwami cytrynę, imbir, czosnek i odrobinę miodu. Całość powtarzamy do momentu wyczerpania składników.

Następnie należy wszystko wymieszać i odstawić na dobę w ciemne miejsce. Jeśli występuje infekcja można podawać dwie łyżki syropu dziennie, a w przypadku profilaktyki przeziębień i grypy – jedną. Tak przygotowany syrop może być przechowywany w ciemnym miejscu do trzech tygodni. Po tym czasie pozostałość należy wyrzucić i przygotować świeżą miksturę.

Właściwości zdrowotne syropu z czosnku, miodu, cytryny i imbiru

Syrop swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza substancjom czynnym, których źródłem są wszystkie produkty potrzebne do przygotowania mikstury. Czosnek jest rośliną cenioną od tysięcy lat, a zawarta w nim allicyna wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybicze oraz antywirusowe. Z tego względu uznawany jest za naturalny antybiotyk. Ząbki czosnku są znakomitym źródłem wielocukrów, które wspomagają namnażanie się prawidłowej flory bakteryjnej, która wspomaga odporność organizmu.

Badania opublikowane w „American Family Physician” wykazują , że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać częstotliwość zachorowań na grypę wśród osób dorosłych.

Miód lipowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów lipy. Duża zawartość kwasów (kawowy, kumarynowy i chlorogenowy) nadaje mu właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem. Spora zawartość lizozymu, czyli enzymu występującego również w ślinie człowieka, nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne. Z powodzeniem może być wykorzystywany w leczeniu przeziębienia i grypy, bólu gardła oraz infekcji dróg oddechowych.

Cytryna wykazuje silne działanie antywirusowe oraz przeciwbakteryjne. Warto dodać, że skórka cytryny zawiera najwięcej właściwości zdrowotnych, w związku z tym przed dodaniem do mikstury nie należy jej obierać. Sok z cytryny jest dobrym źródłem witaminy C, która w naturalny sposób uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność. Z tego względu z powodzeniem może być stosowana w zapaleniach jamy ustnej, gardła oraz migdałków.

Ostatnim składnikiem syropu jest imbir, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Ma również działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe, dzięki temu polecany jest przy przeziębieniu oraz grypie. Skutecznie pomaga także łagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.

Mimo właściwości zdrowotnych syropu, nie jest on zalecany dla każdej osoby. Warto pamiętać, że zawarty w miksturze czosnek oraz imbir mogą podrażniać żołądek, nie będą więc zlecane osobom chorującym na ostry nieżyt żołądka oraz jelit. Nie powinny stosować go również osoby stosujące leki obniżające ciśnienie krwi i rozrzedzające krew, ponieważ może nasilić ich działanie.

Zobacz, jakie rozgrzewające napoje polecane są jesienią:

7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory. Co pić, gdy ...

Ekspertka: Odpornośc budujemy przez cały rok. Co jeść, a czego unikać?

Wideo

Materiał oryginalny: Naturalny antybiotyk na lepszą odporność. Sprawdź przepis na syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.