Naukowcy: nie pokonasz raka głodówką. Jedzenie jest ważne w walce z chorobą

Kazimierz Sikorski
Walka z chorobami nowotworowymi wymaga kompleksowej terapii, ważne jest też jedzenie
Walka z chorobami nowotworowymi wymaga kompleksowej terapii, ważne jest też jedzenie pixabay.com
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu. Brak odpowiedniego odżywiania u chorego na nowotwory może przyspieszyć jego zgon.

Naświetlanie, chemioterapia, odpowiednie leki, współczesna medycyna dysponuje coraz skuteczniejszymi metodami leczenia chorób nowotworowych. Od szybkości diagnozy w dużej mierze zależy sukces w wyleczeniu pacjenta, tym samym uratowanie mu życia. Ale niezwykle ważne jest też coś innego, na co zwracają coraz częściej uwagę naukowcy, wręcz biją na alarm: w leczeniu nowotworów ważne jest żywienie!

Jak ustalono, objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują nawet u 85 proc. chorych, a u 20 proc. osób cierpiących na chorobę nowotworową wyniszczenie organizmu, spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania, może być bezpośrednią przyczyną zgonu.

Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problemy z niedożywieniem, ponieważ znakomita większość stosowanych terapii wiąże się z występującymi w trakcie leczenia oraz po ich zakończeniu problemami z jedzeniem. Pojawiają się liczne objawy niepożądane, takie jak wymioty, nudności, biegunki i bóle, które powodują utratę apetytu. Czasami spożywanie pokarmów jest niemożliwe w wyniku na przykład podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, bądź trudności z połykaniem. W efekcie dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych bywa ogromnym problemem.

Co więcej, u pacjentów cierpiących na nowotwór wzrasta tempo przemiany materii, co prowadzi do dalszej niezamierzonej utraty masy ciała.

Odpowiednie żywienie to też leczenie

Brakuje powszechnej wiedzy, że właściwe żywienie ma niezwykle istotne znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego, odbudowy uszkodzonych komórek, lepszej tolerancji leczenia przez pacjenta, co w efekcie ma istotny wpływ na skuteczność terapii. Ponadto, chorzy rzadko zdają sobie sprawę, że podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na białko, składniki odżywcze i energię rośnie w tak dużym stopniu, że nie każdy chory jest w stanie za pomocą tradycyjnej diety pokryć dodatkowe zapotrzebowanie. W takich przypadkach konieczne jest wsparcie codziennej diety specjalistycznymi preparatami do żywienia medycznego (typu Nutridrink).

Problem pogłębia fakt, że w środowisku chorych na nowotwór krąży wiele mitów, dotyczących diety pacjenta onkologicznego. Potwierdzają to wyniki badania świadomościowego, zrealizowanego przez instytut badawczy Millward Brown na zlecenie firmy Nutricia Medyczna. Aż 28 proc. respondentów uważa, że raka można zagłodzić i podczas choroby należy ograniczyć spożycie produktów wysokokalorycznych, witamin i minerałów. Z kolei 21 proc. badanych uważa, że białko żywi raka.

Jeśli nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości węglowodanów i tłuszczy, energia niezbędna do funkcjonowania pozyskiwana jest ze spalania białek. Na samym początku zużywane są białka wchodzące w skład mięśni, a następnie z innych narządów. Stąd w trakcie rozwoju choroby nowotworowej dochodzi do dużych niedoborów tego składnika i często trzeba je uzupełniać.

Wcześnie wprowadzone leczenie żywieniowe nie tylko znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, ale może przyczynić się do zwiększenia skuteczności stosowanych terapii, złagodzenia objawów niepożądanych prowadzonego leczenia i skrócenia czasu hospitalizacji.

Odpowiednio dopasowane żywienie medyczne powinno stanowić integralną część terapii w przypadku wybranych:
* pacjentów cierpiących na nowotwór,

* pacjentów z chorobami neurologicznymi,

* chorych przed i po operacji,

* przewlekle chorych,

* osób starszych.

Specjaliści przypominają, że podczas choroby, kiedy zwiększone jest zapotrzebowanie chorego organizmu na składniki odżywcze i energię, nie zawsze udaje się je pokryć wyłącznie tradycyjnymi posiłkami. W takiej sytuacji specjaliści zalecają stosowanie wsparcia żywieniowego, np. poprzez włączenie do diety wysokoenergetycznych preparatów odżywczych. Żywienie medyczne, nazywane także interwencją żywieniową, powinno być włączone do terapii równolegle z leczeniem przeciwnowotworowym - twierdzią fachowcy.

Nowotworów nie da się zagłodzić

Krążące w sieci informacje, jakoby chorobę nowotworową można pokonać w prosty i szybki sposób, czyli głodówką, to mit. Dodajmy, niebezpieczny. Pojawiające się historie o ludziach, którzy poza surowymi warzywami i owocami odstawiali pokarmy i posilali się tylko wodą źródlaną, nie są prawdziwe. Potwierdzają to lekarze specjaliści zajmujący się walką z nowotworami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Naukowcy: nie pokonasz raka głodówką. Jedzenie jest ważne w walce z chorobą - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska