WYPŁUCZ USTA, POŁKNIJ TABLETKĘ
Większość osób nie wie, że ma uczulenie na jakieś jedzenie, dopóki nie przekona się o tym dotkliwie po raz pierwszy. Jeżeli po ugryzieniu np. kiwi poczujemy, że piecze nas lub swędzi w ustach, wyplujmy owoc natychmiast i przepłuczmy usta pod bieżącą wodą. Należy też od razu zażyć lek antyhistaminowy, jeśli mamy go w domu. Trzeba też potem zgłosić się do lekarza.
Jedną z takich pułapek są ryby. - Niektórzy alergicy mogą poczuć się źle nawet w trakcie ich gotowania i przyrządzania - ostrzega dr Barbara Żurek, specjalista alergolog i pulmonolog z Opola. - Sam zapach ryb może doprowadzić u nich do ataku astmy oskrzelowej. Oczywiste więc, że osoby uczulone w ogóle nie powinny ich jeść.
Bardzo silnym alergenem bywają także orzechy, zarówno włoskie, laskowe, jak i ziemne. W Stanach Zjednoczonych, gdzie w czasie świąt zjada się ich mnóstwo, przypadków silnych uczuleń z ich powodu zdarza się bardzo dużo. - Alergia na orzechy - dodaje pani doktor - może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny. Następuje wtedy bardzo gwałtowny spadek ciśnienia i w ciągu 20-60 minut od spożycia orzechów człowiek może umrzeć, jeśli nie otrzyma na czas pomocy.
Warto wiedzieć, że alergia na orzechy występuje u tych samych osób, które są jednocześnie uczulone na pyłki drzew. Ten sam alergen co w pyłkach występuje bowiem w orzechach, licznych owocach i warzywach. W takiej sytuacji mówi się o zjawisku tzw. alergii krzyżowej.
Do objawów wskazujących na alergię pokarmową należą:
- bóle brzucha, biegunka, wymioty
- kichanie, wodnisty wyciek z nosa
- atak astmy oskrzelowej.
Alergia pokarmowa jest dlatego tak groźna i dokuczliwa, że alergeny, na które jest uczulony człowiek, mogą atakować od razu kilka narządów.
Na liście alergicznych owoców są: cytrusy, banany, kiwi, awokado. Okazuje się, że ludzie na nie uczuleni (niekoniecznie na wszystkie) reagują alergią również na lateks. To kolejny przykład alergii krzyżowej, bo i w lateksie, i w tych owocach jest znowu ten sam alergen. - Istnieje potwierdzona już zależność - podkreśla dr Barbara Żurek - że jeśli ktoś jest uczulony na pyłki drzew, to i również na niektóre pokarmy.
Z kolei osoby uczulone na roztocza kurzu mogą mieć krzyżową alergię na skorupiaki, czyli na krewetki, małże i kraby, dlatego że istnieje podobieństwo alergenowe.
Coraz częściej zdarzają się też alergie na wszelkie konserwanty, np. na glutaminany dodawane masowo do wędlin i mięs. Nie należy więc z ich jedzeniem przesadzać, bo można nagle źle zareagować i mieć m.in. dolegliwości żołądkowe.
Należy zwłaszcza uważać na te potrawy, których się w ciągu roku nie jada wcale bądź bardzo rzadko. Do takich produktów należą właśnie wymienione wcześniej orzechy czy migdały.
Czasem reakcję alergiczną może wywołać jeden gram, a nawet pół grama czegoś, jeśli ktoś jest na to uczulony. Np. bardzo często uczulają też jajka. Alergik o tym wie, więc jajka w majonezie nie zje, ale naje się sernika, zawierającego zazwyczaj dużą ilość jaj, i skutek w postaci złego samopoczucia jest ten sam.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?