3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Unikaj orzechów, gdy jesteś przeziębiony, masz grypę lub...
fot. istock.com

Nie jedz tego, kiedy jesteś chory! Choć to zdrowe produkty, w chorobie mogą nasilić przykre dolegliwości

Unikaj orzechów, gdy jesteś przeziębiony, masz grypę lub gorączkę.

Kiedy lekko przechodzisz przeziębienie albo najgorszy etap choroby już za tobą, warto sięgnąć po orzechy ze względu na to, że dostarczają organizmowi dużo składników odżywczych, m.in. cynk i witaminę E. Lepiej jednak unikać ich na początku choroby, zwłaszcza, gdy masz gorączkę lub dolegliwości żołądkowe. Choć tłuszcze zawarte w orzechach są zdrowe, to i tak wymagają od organizmu większej pracy, by się z nimi rozprawić. Pozwól swojemu ciału skupić energię przede wszystkim na walce z infekcją. Dodatkowo uważa się, że orzechy także uwalniają histaminę.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Terespolu, (26.05-1.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Terespolu, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnicy, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnicy, (26.05-1.06.2024)

Polecamy

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Ekspert: Polska może stać się centrum rozwoju nowych technologii w Europie

Ekspert: Polska może stać się centrum rozwoju nowych technologii w Europie