Jak zwykle nakupowaliśmy ponad miarę, świąteczne stoły uginały się pod smakołykami, a teraz tylko patrzeć jak to, co zostało, zacznie się psuć.
- Galarety trzeba szybko jeść, podobnie sałatki majonezowe - mówi Irena Pasoń, gospodyni z Dębskiej Kuźni pod Opolem. - Mięsa, wędliny i pasztety możemy zamrozić. Nadają się też do powtórnej obróbki, np. do zapiekanek. Z zup do mrożenia nadaje się jarzynowa i rosół, żurek straci na smaku. Mrożenie to także ratunek dla ciast, pod warunkiem, że nie ma w nich śmietany. Makowiec spokojnie możemy wpakować do zamrażarki - radzi.
Mięsa i pasztety najlepiej zapakować w foliowy worek i szczelnie zamknąć. Bigosowi mrożenie - w garnku albo poporcjowanego w woreczkach - nawet wyjdzie na dobre. Z wyschniętego pieczywa można zrobić bułkę tartą. Po Wielkanocy najbardziej marnują się jajka. - Jeśli ugotowane na twardo trzymaliśmy w lodówce, to jeszcze przez kilka dni będą się nadawały do przygotowania innych potraw. Niewykorzystane jaja sprawdzą się w paście do kanapek czy sałatce, którą zabierzemy do pracy - radzi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Nawet pozornie niepotrzebne skorupki mogą się przydać. Zawierają łatwo przyswajalny wapń oraz niewielkie ilości selenu, cynku, miedzi i strontu (korzystnego w profilaktyce osteoporozy). Skorupki osuszamy, mielimy, a powstały proszek możemy dodawać do gotowych dań - ale nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Za nawóz ze skorupek będą nam też wdzięczne ogrodowe rośliny, szczególnie ogórki, cukinie, pomidory, fasola, lawenda czy piwonia. Rozkruszone skorupki jaj możemy stosować mieszając je z ziemią, bezpośrednio podsypując rośliny lub tworząc roztwór z wodą do podlewania.
A na przyszłość lepiej robić zakupy z głową. - W Polsce 2,8 mln osób, czyli aż 7,4 proc. Polaków, żyje w skrajnym ubóstwie i często oszczędza na żywności. Jednocześnie co roku marnujemy 9 mln ton jedzenia, które zapewniłoby bezpieczeństwo najbardziej potrzebującym - podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?