Nie słódź tyle!

Redakcja
Zgubny wpływ na nasze zdrowie ma wysoki poziom spożycia cukru, czyli sacharozy - alarmują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia.

Przykład diety korzystnej dla zdrowia - 2200 kcal
szklanka soku owocowego przed śniadaniem - 200 g
I śniadanie: chudy twaróg: 20 g, chleb razowy graham - 100 g, sałatka z pomidorów i szczypiorku - 120 g, margaryna - 10 g, szklanka chudego mleka - 200 g
II śniadanie: tarta marchewka - 100 g, tarte jabłko - 100 g, pumpernikiel - 50 g, koktajl owocowy z kefiru i truskawek - 100 g, margaryna - 5 g
obiad: zupa ogórkowa - 60 g, grzanki z bułki paryskiej - 50 g, cielęcina w jarzynach - 50 g, marchewka - 100 g, seler - 70 g, papryka - 50 g, groszek zielony - 50 g, ryż - 60 g, olej - 16 g, 2 jabłka - 200 g
kolacja: szklanka herbaty - 5 g, chleb mieszany - 100 g, szprotki - 100 g, margaryna - 10 g, sałatka z pora - 100 g, śmietana - 35 g, jabłko - 100 g, szklanka chudego mleka przed snem - 200 g.

Przykład diety niekorzystnej dla zdrowia - 2900 kcal
śniadanie: jajecznica z 2 jajek na kiełbasie - 150 g, kiełbasa domowa - 60 g, masło - 10 g, 2 bułeczki pszenne - 100 g, masło - 5 g, szklanka herbaty - 5 g, cukier - 10 g
obiad: żurek - 200 g, kotlet schabowy panierowany - 150 g, ziemniaki - 200 g, tłuszcz (masło) - 10 g, marchewka zasmażana - 100 g
podwieczorek: chipsy bekonowe
kolacja: parówki popularne - 150 g, chleb zwykły - 80 g, masło - 10 g, szklanka herbaty - 5 g, szprotki - 150 g.

Ich następstwem jest nasilanie się takich schorzeń jak: cukrzyca, próchnica zębów i przede wszystkim otyłość, a ta z kolei prowadzi nieuchronnie do chorób układu krążenia lub poważnych dolegliwości kręgosłupa. Niestety ponad połowa dorosłych Polaków ma zbyt wysoką, w stosunku do zalecanej, masę ciała.

- Z najnowszych badań wynika
- informują dr Grażyna Okolska i dr Lucjan Szponar - że w racjonalnym sposobie żywienia można, bez ryzyka zagrożenia zdrowia, ograniczyć spożycie cukru lub nawet całkowicie je wyeliminować. Bądź zastąpić go produktami niskoenergetycznymi.
Należą do nich:
* poliole - wielowodorotlenowe alkohole cukrowe, stosowane np. przy produkcji wyrobów cukierniczych, artykułów mleczarskich, gum do żucia oraz żywności dietetycznej
* słodziki - charakteryzujące się bardzo niską wartością energetyczną i bardzo wysokim poziomem słodkości, najbardziej znane to: aspartam, acesulfam K, sacharyna.
Zarówno jedne jak i drugie wykorzystuje się przy wytwarzaniu żywności typu "light" - soków, napojów chłodzących, jogurtów, słodyczy (warto zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest ten znaczek), a także w przemyśle farmaceutycznym - do produkcji musujących tabletek z witaminami i składnikami mineralnymi.

O słodzikach warto też wiedzieć, że:
- 1 tabletka, dostarczająca takich samych efektów smakowych jak 1 łyżeczka cukru (4 g), ma od niej 106 razy mniej kcal
- występują one w tabletkach, stosowanych najczęściej do słodzenia gorących i zimnych napojów lub w postaci sproszkowanej, mogą też służyć jako posypka do deserów, ciast, owoców w miejsce tradycyjnego cukru pudru.

Najczęstsze wady w żywieniu i zwyczaje żywieniowe, które popełniamy to:
- nadmierne spożycie tłuszczu i soli
- niedostateczne spożycie warzyw i owców
- niedostateczne spożycie mleka i jego przetworów
- nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych, a w szczególności rafinowanych węglowodanów w postaci cukru, słodyczy, białego pieczywa, ciastek
- żywienie mało urozmaicone
- niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków w ciągu dnia
- rezygnacja ze śniadania - dotyczy to ok. 50 proc. osób pracujących
- nadmierna koncentracja posiłków w drugiej części dnia i wieczorem
- nieregularność posiłków i pojadanie między nimi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska