Nie tylko do musztardy i ogórków. Zastosuj na bolące stawy, zatoki i zmarszczki. Poznaj nieznane właściwości gorczycy

Monika Góralska
Monika Góralska
Te małe ziarenka mają niezwykłą i wielką moc.
Te małe ziarenka mają niezwykłą i wielką moc. linvo/123rf.com
Znana głównie jako składnik musztardy lub dodatek do kiszonych ogórków gorczyca ma dużo więcej zastosowań. Sprawdzi się w postaci okładów na bolące stawy oraz chore zatoki. Wspomaga trawienie, działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Można ją również zastosować na włosy i skórę, wygładza i opóźnia procesy starzenia. Wypróbuj niezwykłe i mało znane właściwości gorczycy.

Spis treści

Gorczyca ma wiele cennych dla zdrowia właściwości

Gorczyca to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Pochodzi ona głównie z Azji i krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce rosną dwa gatunki:

  • gorczyca biała (Sinapis alba),
  • gorczyca polna (Sinapis arvensis).

W uprawie pojawia się także gorczyca sarepska (Brassica juncea) i gorczyca czarna (Brassica nigra). Do zastosowań zdrowotnych wykorzystuje się głównie całe lub zmielone nasiona gorczycy, z których można przygotować napary, odwary, maści, pasty, nalewki, a także olej gorczycowy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Najbardziej rozpowszechnionym i najczęściej używanym gatunkiem jest gorczyca biała, która zawiera dużą ilość tłuszczu i białka, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP, kwas foliowy), A, C, E, K, składniki mineralne takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, selen, cynk, olejki eteryczne, substancje śluzowe, błonnik pokarmowy i sterole roślinne.

Właściwości gorczycy:

  • żółciotwórcze i żółciopędne,
  • oczyszczające wątrobę,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • wykrztuśne,
  • moczopędne,
  • przeciwbólowe,
  • pobudzające krążenie krwi,
  • rozgrzewające.

Gorczyca na trawienie i przeziębienie

Gorczyca usprawnia trawienie i działa osłaniająco na przewód pokarmowy, ponieważ zawiera śluzy. Dzięki temu niweluje stan zapalny, łagodzi ból brzucha i chroni żołądek przed podrażnieniem. Warto ją stosować przy dolegliwościach trawiennych takich jak nadkwasota, wrzody, zapalenie jelit. Gorczyca ma również właściwości przeczyszczające, dzięki czemu zapobiega zaparciom.

Olejek gorczycowy działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi stan zapalny gardła i jamy ustnej. Można go więc używać w postaci płukanki.

Gorczyca na reumatyzm i zatoki

Nasiona gorczycy działają drażniąco na skórę i powodują jej przekrwienie. Dzięki temu pobudzają krążenie krwi, rozgrzewają i łagodzą bóle artretyczne i reumatyczne. Zastosowanie zewnętrzne gorczycy na chore miejsca powoduje lepsze dotlenienie, odżywienie oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z tkanek, dzięki czemu miejsca te szybciej się regenerują.

Stosuje się sproszkowane lub zmielone nasiona gorczycy w postaci okładów na bolące miejsca i stawy. Do gorczycy należy jednak dodać niewielką ilość wody, oleju lub spirytusu i powstałą papkę nakładać na bolące mięśnie, nerwy i stawy. W sprzedaży są także gotowe plastry gorczycowe, które działają przeciwbólowo i rozgrzewająco.

Można także zastosować płócienne woreczki wypełnione całymi nasionami gorczycy, lekko je podgrzać i przykładać jak okłady. Takie okłady sprawdzą się nie tylko w przypadku zapalenia stawów, ale także zapalenia zatok przynosowych. Można wtedy rozgrzane woreczki przykładać do czoła, w okolicy nosa i policzków. Dzięki temu skutecznie rozrzedzą i ułatwią wydalenie zalegającej w zatokach wydzieliny.

Gorczyca w kuchni

Najbardziej znany produkt z zastosowaniem gorczycy to musztarda, czyli kremowy sos z całych nasion lub rozdrobnionej gorczycy z dodatkiem wody, soli, cukru, octu i innych składników. Nasiona gorczycy używane są także jako środek konserwujący i dodawane do przetworów takich jak ogórki kiszone i konserwowe, warzywa w occie, kiszonki czy wędliny. Mielone nasiona dodaje się także do mięs, kiełbas, ryb, sosów, zapiekanek czy duszonych lub pieczonych warzyw. Wykorzystać można także świeże liście gorczycy i dodać je do sałatki.

Olej gorczycowy do włosów i skóry

Nasiona gorczycy, z których pozyskuje się olej gorczycowy zawierają duże ilości antyoksydantów oraz witaminy A, C, K i E, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dzięki temu olej z gorczycy stosuje się również w kosmetyce do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek można więc nakładać na włosy, aby je odżywić i wygładzić, a także na skórę głowy w celu poprawienia jej ukrwienia. To sprawia, że cebulki włosów są bardziej dotlenione, a włosy szybciej rosną i nie wypadają. Stają się silne, mocne i lśniące.

Olejem z gorczycy można również pielęgnować skórę twarzy. Szczególnie polecany on jest do cery dojrzałej, ponieważ zawarte w nim antyoksydanty opóźniają procesy starzenia i zmniejszają widoczność zmarszczek. Wskazany jest także do cery tłustej i mieszanej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum, a także działa przeciwzapalnie. W ten sposób zmniejsza błyszczenie się skóry oraz redukuje zmiany trądzikowe.

Przeciwwskazania do stosowania gorczycy

Gorczycę należy stosować ostrożnie szczególnie zewnętrznie, ponieważ preparaty nakładane na skórę mają silne działanie i mogą powodować wystąpienie stanu zapalnego i poparzenia skóry.

Na gorczycę powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ obniża ona poziom glukozy we krwi. W połączeniu z lekami na cukrzycę może to doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia hipoglikemii (niedocukrzenia).

Gorczycy nie powinny spożywać w zbyt dużych ilościach także kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona krążenie, może więc doprowadzić do przekrwienia macicy i poronienia. Natomiast spożywanie jej w dużych dawkach i zbyt często przez inne osoby może prowadzić do uszkodzenia dróg moczowych i nerek.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kolejna dawka szczepionki już dostępna!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie tylko do musztardy i ogórków. Zastosuj na bolące stawy, zatoki i zmarszczki. Poznaj nieznane właściwości gorczycy - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kierra Tonya
I get paid over $87 per hour working from home with 2 kids at home. I never thought I’d be able to do it but my best friend earn over $10k a month doing this and she convinced me to try. The potential with this is endless. All I do are easy tasks from this one cool site. ( c98e) check it out, AND GOOD LUCK:)

Visit This Website=====)>>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska