Niebawem koniec ekspresowej budowy nowego wydziału w opolskiej Nutricii

Artur Janowski
Dzięki nowej inwestycji zakład w Opolu stanie się jedną z największych fabryk żywności w Europie.
Dzięki nowej inwestycji zakład w Opolu stanie się jedną z największych fabryk żywności w Europie. archiwum firmy
Stawianie samego budynku rozpoczęło się pod koniec 2015 roku i powinno zakończyć się w najbliższych dniach. Potem planowane jest wyposażenie wydziału i testy urządzeń.

Produkcja ma ruszyć już w czerwcu tego roku.W Opolu pojawi się kolejna linia produkcyjna wykorzystująca nową technologię. Wydział za 20 mln zł będzie wytwarzać czystą mikrobiologicznie skrobię, spełniającą najwyższe wymagania żywności dla najmłodszych dzieci.

- Staramy się z roku na rok rozwijać, a nowy wydział - wart ponad 20 milionów złotych -pozwoli nam nie tylko zwiększyć produkcję, ale również poszerzyć zespół pracowników - podkreśla Andrzej Drosik, dyrektor Nutricii.

Planowana wydajność linii to tona skrobi ziemniaczanej i  kukurydzianej na godzinę, a już w tym roku Nutricia planuje wyprodukować jej łącznie 2200 ton. Zakres projektu obejmuje  nowy budynek produkcyjny wraz z częścią magazynową, przygotowanie i instalację linii dostarczania i odbioru surowca, a także jej uruchomienie.

Zakład w Opolu ma zaopatrywać w skrobię wszystkie fabryki koncernu Danone, używające tego surowca do produkcji żywności. Inwestycja oznacza zwiększenie zatrudnienia o 15 osób, a obecnie załoga liczy już ponad 750 pracowników.

Warto pamiętać, że w 2014 r. Nutricia rozpoczęła produkcję mleka w puszkach dla dzieci, a żeby taki wydział powstał w Opolu, firma musiała do tego przekonać kierownictwo koncernu. To zaś wciąż wysoko ocenia opolską fabrykę i kolejne inwestycje są niewykluczone.

Andrzej Drosik ocenia, że 2015 rok był dla  opolskiej Nutricii bardzo dobry.  - Świadczy o tym choćby wzrost produkcji o 30 procent  oraz związane z tym zwiększenie rynków eksportu do ponad 80 krajów,  a dzięki temu mogliśmy powiększyć zespół o  200 osób - podkreśla dyrektor zakładu w Opolu.

Obecnie Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu to największa w Europie fabryka produkująca żywność dla niemowląt i małych dzieci, bardzo wrażliwych i wymagających konsumentów.

- Ale kolejny rok to nowe możliwości, które daje nam m.in. wydział skrobi - tłumaczy Andrzej Drosik. - Dlatego szacujemy, że nasza produkcja wzrośnie o kolejne 2o procent, a tym samym opolska Nutricia znajdzie się na liście największych fabryk produkujących żywność w Europie.

Zespół pracujący na nowym wydziale ma się składać głównie z operatorów urządzeń  i ustawiaczy. Produkcja będzie mocno zautomatyzowana i dlatego potrzeba zaledwie 15 osób.

 

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska