4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Jasielski Dom Kultury zaprasza na uroczysty koncert

Jasielski Dom Kultury zaprasza na uroczysty koncert

Solina w pigułce: Idealne miejsca na krótki wypad nad jezioro

Polecamy

Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

GORĄCY TEMAT
Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

Około 9 mld zł dla rolnictwa z KPO. Na co trafią? M.in. na wymianę dachów i maszyny

Około 9 mld zł dla rolnictwa z KPO. Na co trafią? M.in. na wymianę dachów i maszyny

Tragiczny pożar w domu. W płomieniach zginął mężczyzna

Tragiczny pożar w domu. W płomieniach zginął mężczyzna