4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kredyt na cudze nazwisko? Ten proceder ciągle rośnie

Kredyt na cudze nazwisko? Ten proceder ciągle rośnie

Powstaje niezwykły park rozrywki. Platforma wiertnicza zyska nowe życie

Powstaje niezwykły park rozrywki. Platforma wiertnicza zyska nowe życie

Na Euro 2024 jedzie pięciu polskich sędziów. W tym ten najlepszy!

Na Euro 2024 jedzie pięciu polskich sędziów. W tym ten najlepszy!