2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika bluzki! Diwa pokazała dekolt do pasa.

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika bluzki! Diwa pokazała dekolt do pasa.

Gdzie oglądać mecz Śląsk - Ruch? "Niebiescy" walczą o przetrwanie!

Gdzie oglądać mecz Śląsk - Ruch? "Niebiescy" walczą o przetrwanie!

Polecamy

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Najlepsze miejsce na grilla. Zobacz, gdzie ustawić grilla w ogrodzie i plenerze

Najlepsze miejsce na grilla. Zobacz, gdzie ustawić grilla w ogrodzie i plenerze