Nowalijki na wiosnę

Oprac. Łuk
Wraz z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca na naszych stołach zaczynają gościć nowalijki. Są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Najważniejsze jednak, aby odpowiednio je przechowywać, by jak najdłużej służyły nam swoim wiosennym smakiem.

Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie wstawiać zieleniny do wody. Korzonki i łodyżki tych roślin szybko się psują, wydzielają nieprzyjemny zapach, a ich liście schną i żółkną..

Jak więc prawidłowo powinno się je przechowywać? Świeżą natkę, szczypiorek i koperek trzeba umyć, wysypać na płócienną ściereczkę i poczekać, aż wyschną. Następnie posiekać, wsypać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. W tym stanie można je przechowywać nawet dwa miesiące. Posiekaną zieleninę można również wsypać do pojemniczków, w których zazwyczaj zamraża się kostki lodu, zalać przegotowaną zimną wodą i zamrozić. Potem wystarczy już tylko do zupy czy sosu wrzucić zamrożone zielone kostki. Pokrojoną, dokładnie wysuszoną zieleninę można również wysypać równą warstwą na talerzu lub spodeczku, lekko ją podsuszyć (tylko nie na słońcu) i przesypać do czystego, suchego pudełka. Wtedy nadaje się do użycia tak samo jak świeża.
Siejąc zieleninę samemu, mamy pewność, że jest zdrowa i niepryskana żadnymi środkami chemicznymi.

A nowalijki mają wiele zalet:
- Koperek działa wykrztuśnie i moczopędnie. Poza tym zapobiega wzdęciom i odświeża oddech. Zawiera beta-karoten, potas, witaminę C, olejki eteryczne, a także działające antyrakowo flawonoidy. Można go dodawać do ryb wędzonych, gotowanych, smażonych, marynat, zup, sałatek, mięs oraz ryb, past serowych i jajecznych.
- Natka pietruszki działa moczopędnie, przeciwzapalnie, żucie jej listków odświeża oddech. Zawiera witaminę A i C, żelazo, wapń, potas, flawonoidy i olejki eteryczne. Dodawać ją można do zup, sałatek, farszów, ziemniaków, zapiekanek, potraw duszonych i używać do dekoracji.
- Szczypiorek pobudza apetyt, działa bakteriobójczo, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Zawiera znaczne ilości witaminy C i A oraz olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny zapach. Szczypiorek można dodawać do zup, sosów, sałaty, past, twarożku, jajek oraz niektórych dań mięsnych.
- Rzeżucha zawiera indole, które hamują procesy nowotworowe. Poprawia wygląd cery, włosów i paznokci. Zawiera witaminę C, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan. Smakuje z zupami, sosami, sałatkami, potrawami z ryb, kanapkami, jajkami i wędlinami. Można jej używać do ozdabiania półmisków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska