O herbacie na politechnice

Redakcja
Sławomir Mielnik
Herbata, sposoby jej parzenia i ceremonia picia - to temat piątkowego spotkania w Instytucie Konfucjusza.

Prowadziła je Natalia Brede z IK w Krakowie. - Zieloną herbatę powinno się zalewać tylko do 1/3 wysokości szklanki i nigdy nie gorącą wodą, bo liście staną się gorzkie i brunatne. Nie będą uwalniały swojej mocy powoli i systematycznie - mówiła specjalistka od herbat chińskich.

Uczestnicy poznali także kilka tajemnic związanych z samym rytuałem picia herbaty. - Zalewa się ją kilka razy. Podając gościom, zawsze zaczynamy od tych, którzy są po stronie serca - mówiła Natalia Brede.

Kolejny wykład w Instytucie Konfucjusza odbędzie się już 26 marca. Tym razem Katarzyna Mazur-Kajta opowie o chińskiej sztuce kulinarnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska