Osoby, które tej przestrogi nie posłuchają, powinny pamiętać, że z powodu przejedzenia i wypicia nadmiernej ilości różnych płynów, w tym trunków, grożą im takie nieprzyjemne dolegliwości jak bóle brzucha i głowy, nudności, zgaga, a nawet - biegunka.
- Przy świątecznym stole szczególną rozwagę powinni zachować ci wszyscy, którzy już cierpią na pewne przewlekłe choroby, na przykład na cukrzycę, na nadciśnienie tętnicze lub na różne schorzenia przewodu pokarmowego - ostrzega dr Jacek Ciepluch, kierownik NZOZ "Ośrodek Zdrowia" w Graczach. - Może bowiem wtedy dojść do ich zaostrzenia. Z mojej praktyki lekarskiej wynika, że najgorzej jest z pacjentami cierpiącymi na cukrzycę, którzy na czas świąt robią sobie "wolne" od choroby, a przecież ona trwa bez przerwy. I nawet u osób zdyscyplinowanych, gdy robimy po świętach kontrolne badania, poziomy cukru są wyższe.
Z kolei ludzie ze stwierdzonym nadciśnieniem nie mogą przesadzać z nadmiernym spożywaniem różnych płynów oraz z soleniem potraw, bo wtedy już i tak wysokie ciśnienie jeszcze bardziej im podskoczy. Alkohol w przypadku tego schorzenia jest w ogóle niewskazany.
- Zauważyłem, że po Wielkanocy wiele osób ma szczególnie kłopoty z woreczkiem żółciowym - dodaje dr Jacek Ciepluch. - A to stąd, że podczas świąt jemy więcej jajek, majonezu, sałatek, a potrawy te powodują obkurczanie się pęcherzyka i atak woreczka gotowy.
Przesadnego biesiadowania powinni się też wystrzegać ludzie cierpiący na wrzody oraz na tzw. nadwrażliwość jelita grubego. Dla nich zakazane są przede wszystkim ciężkie, tłuste potrawy, alkohol i gazowane napoje. Organizm wówczas sam te potrawy odrzuca, ostro reaguje, co może wymagać nawet interwencji pogotowia.
Gdy niestrawność da znać o sobie, najpierw można próbować ratować się samemu. Służy do tego cała gama preparatów (w tym ziołowych), które ułatwiają trawienie, likwidują uczucie przepełnienia żołądka i regulują wydzielanie soków żołądkowych. Można je kupić bez recepty i najlepiej zaopatrzyć się w nie już teraz.
- Problem związany z przejedzeniem występuje zwłaszcza tuż po świętach - dodaje dr Ciepluch. - Dlatego przynajmniej przez jeden dzień, trzeba wtedy się przegłodzić dzięki czemu dojdzie do samooczyszczenia organizmu.
CO W TYM JAJKU
- jedno dostarcza ok. 70 kcal
- zawiera ok. 200 mg cholesterolu
- 2 jajka kurze mają taką samą wartość odżywczą co 320 g mleka
- dziennie można zjeść 1 jajko, a tygodniowo 4-5 (ale wliczając w to jajka w makaronach, ciastach oraz innych potrawach,
- białko jajek bywa częstym alergenem, lepiej nie podawać go dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia
- świeże jajko poznać po tym, że ma matową (a nie połyskującą) skorupę
- najzdrowsze są jajka ugotowane na miękko ze ściętym białkiem i prawie płynnym żółtkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?