Odporność bierze się z jelita

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
O wspieraniu układu immunologicznego myślimy dopiero gdy infekcja się zaczyna, a powinniśmy dbać, aby do jej rozwoju nie doszło. Istotne znaczenie ma codzienna dieta.
O wspieraniu układu immunologicznego myślimy dopiero gdy infekcja się zaczyna, a powinniśmy dbać, aby do jej rozwoju nie doszło. Istotne znaczenie ma codzienna dieta. Fot. mediafoxtrot. constulting.pl
Trzeba dbać o równowagę między „dobrymi” i „złymi” bakteriami w mikroflorze jelitowej. Kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci służy program Porcja Zdrowej Energii.

Sezon grypy i przeziębień to czas kiedy ze szczególnym nasileniem wraca temat wzmacniania odporności. Co zrobić, żeby nie dać się wirusom i bakteriom? - Odpowiedź kryje się w naszym jelicie, a dokładnie w mikroflorze jelitowej - mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Żeby wspomóc układ odpornościowy powinniśmy zadbać o równowagę między „dobrymi” i „złymi” bakteriami wchodzącymi w skład mikroflory jelitowej.

Ponad 70 proc. komórek układu odpornościowego zlokalizowanych jest w przewodzie pokarmowym. Od ich funkcjonowania zależy sprawność układu immunologicznego czyli szybkie i efektywne zwalczanie infekcji - wyjaśnia dietetyk, Łukasz Sieńczewski. Niestety o wspieraniu układu immunologicznego myślimy dopiero gdy infekcja się zaczyna, a powinniśmy dbać, aby do jej rozwoju nie doszło. Pomóc nam mogą w tym probiotyki, czyli żywe szczepy „dobrych” bakterii. Połączone z naturalnymi prebiotykami, takimi jak bogate w błonnik warzywa i owoce, zapewnią równowagę mikroflorze jelitowej i tym samym lepszą odporność naszemu organizmowi.

O tym, co to jest mikroflora jelitowa oraz jak rozpoznać dobre i złe bakterie uczymy dzieci w ramach IV edycji programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

To program edukacyjny, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zaproszono także przedszkolaków.

Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.

Patronat honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

Program edukacyjny

Po zarejestrowaniu się na stronie: www.porcjapozyty

wnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych.

Gotowe scenariusze pomogą przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jednym z elementów programu jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce - spożywam codziennie”.

Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek - granty finansowe, dla nauczycieli - tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska