OK Food Festival, czyli święto jedzenia w Oleśnie [PROGRAM]

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Tak było na OK Food Festivalu w Oleśnie w poprzednich latach.
Tak było na OK Food Festivalu w Oleśnie w poprzednich latach. fot. Mirosław Dragon
W sobotę na Solnym Rynku klaster dobrej żywności „Oleski Koszyk” zaprasza na festiwal kulinarny. Będą występy, pokazy kulinarne oraz degustacje lokalnych specjałów.

To będzie już trzeci taki festiwal, zorganizowany przez zrzeszonych w klastrze producentów żywności z Olesna i okolic.

W sobotę od godz. 14.00 na Solnym Rynku będzie kilkanaście stoisk z lokalnymi specjałami. Będzie można degustować, a także kupić ulubione produkty.

- W tym roku mocno rozszerzamy formułę. Swoje stoiska będą mieli nie tylko członkowie Oleskiego Koszyka - mówi Wilhelm Beker, prezes stowarzyszenia Oleski Koszyk, a na co dzień szef Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.

- Wyrobiliśmy sobie bardzo mocną markę i wielu chętnych producentów chce pokazać się na naszym festiwalu. Chętnie zgodziliśmy się na to, ponieważ uważamy, że lokalną żywność trzeba promować, trzeba się nią chwalić, żeby przyciągnąć jak najwięcej klientów - dodaje Wilhelm Beker.

Oleski Koszyk aktualnie skupia 20 lokalnych producentów żywności, a certyfikat dobrej żywności ma ponad 40 oferowanych przez nich specjałów.

Kolejne firmy z Olesna i okolic chcą przystąpić do klastra i zdobyć certyfikaty dla swoich produktów.

Na OK Food Festivalu 2019 w sobotę od 14.00 można będzie wziąć udział w warsztatach z carvingu, czyli rzeźbieniu w owocach i warzywach. Będzie też pokaz parzenia herbaty oraz pokaz kulinarny „Gotuj z Oleskim Koszykiem”.

Na scenie będą też prezentacje artystyczne. Wystąpią: zespół wokalny i solistki z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Oleśnie, gimnastyczki z UKS Gwiazda, tancerki z zespołu Omega, tancerze z Klubu Tańca Towarzyskiego Róża Olesno. Będzie też mini recital Piotra Lukosika, pokaz tańca nowoczesnego oraz breakdance.

Program OK Food Festivalu 2019 w Oleśnie:

  • 14.00 Oficjalne otwarcie imprezy:
  • zwiedzanie wystawy,
  • rozpoczęcie warsztatów z carvingu,
  • Występ Anny Ciupy uczennicy ZSP w Praszce oraz Dominiki Adamskiej uczennicy ZSZ w Oleśnie
  • Pokaz parzenia herbaty - młodzież z ZSEiO Olesno
  • Występ solistek z ZSEiO Olesno
  • Występ UKS Gwiazda
  • „Gotuj z Oleskim Koszykiem” młodzież z PSP nr 1 Olesno
  • Występ zespołu wokalnego – młodzież z ZSEiO Olesno
  • Występ zespołu OMEGA
  • Mini recital Piotra Lukosika
  • „Gotuj z Oleskim Koszykiem” młodzież z ZSZ Olesno
  • Występ Klubu Tańca Towarzyskiego „Róża Olesno”
  • Pokaz tańca nowoczesnego
  • Breakdance
  • 19.00 zakończenie programu i imprezy

Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie - masło ekstra, ser twarogowy półtłusty, śmietankówka oleska
  • Masarnia Wacław w Żytniowie- domowa szynka z liściem, kiełbasa myśliwska
  • Piekarnia Jan Kuzaj w Wojciechowie - chleb razowy ziarnisty, chleb koło, drożdżówki
  • Piekarnia u Marcina w Wysokiej - bułka swojska, chleb swojski ziarnisty
  • Piekarnia i Cukiernia „Kłos” - - kołocz śląski, mieszanka ciasteczek
  • Młyn Dalachów - mąka pszenna typ 480
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce - kopytka piernikowe, chleb mleczny praszkowski
  • Pasieka Maja w Rudnikach - miód gryczany, miód wielokwiatowy
  • Wytwórnia Barszczu w odcinku - domowy barszcz biały, domowy żurek
  • Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze w Brzezinach - jabłka odmiana rubinowa i decosta
  • Zakład przetwórstwa drobiowego Feks w Mirowszczyźnie - salceson z indyka, kiełbasa rudnicka drobiowa
  • Gospodarstwo agroturystyczne „Tawerna pod Kotwicą” w Kadłubie Wolnym - danie karp w szuwarach
  • Zakład przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem - salami tradycyjne, chiorizo tamas
  • Gościniec Sternalice - danie rolada śląska z kluskami
  • Pałac Pawłowice - danie Głodny Hrabia
  • Dolina Stobrawy w Maciejowie - miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, pyłek kwiatowy, świeca z wosku pszczelego
  • Hotel Alexandra w Oleśnie - dżem truskawkowy, smalec królewski, danie polędwice wieprzowe w sosie, kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi
  • PHUP PAMAT Wąsińscy w Oleśnie - danie przysmak drwala, pasztet staropolski
  • Cafe Bar Czesława Waroch - pieczone w piwie żeberka wieprzowe z pańćkrautem/ciapskapustą, nudle swojskie z Radłowa
  • Hotel Olesno - lody śmietankowe z konfiturą wiśniową, pieczeń z wołowiny marynowanej na kwaśno, buraczki w marynacie po olesku

Tak było dwa lata temu na OK Food Festivalu w Oleśnie:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska