Impreza zostanie zorganizowana na oleskim rynku. Otwarcie festiwalu zaplanowano na godz. 14.00 w piątek.
Na rynku staną dwa namioty oraz scena muzyczna.
Pokazy kulinarne zaprezentują uczniowie: w piątek z gimnazjum nr 1 i Zespołu Szkół Zawodowych, a w sobotę z Ochotniczych Hufców Pracy i Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim.
Będzie też degustacja dla publiczności z dietetykiem.
Chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach i konkursie carvingowym, czyli w rzeźbieniu w owocach i warzywach.
W namiocie będą stoiska promocyjne członków Oleskiego Koszyka, klastra producentów dobrej żywności z powiatu oleskiego, który jest głównym organizatorem festiwalu.
Na płycie rynku dla mieszkańców będą dodatkowe atrakcje: dmuchańce, malowanie twarzy, puszczanie dużych baniek, maskotka Syriusz.
Na dużej mobilnej scenie wystąpią zespoły z partnerskich powiatów z zagranicy: z Niemiec i Ukrainy i Szkocji.
Program „Powitanie lata” zaprezentują młodzi muzycy z Młodzieżowego Studium Muzyki Rozrywkowej w Oleśnie.
W sobotę na scenie zaprezentuje się oleska grupa taneczna Omega, będzie także zumba dla dzieci.
- Zrobimy konkurs kulinarny wzorowany na telewizyjnym Master Chefie, do drużyn będą mogły zgłaszać się także osoby z publiczności - mówi Norbert Hober, naczelnik wydziału promocji w oleskim starostwie. - Swoje potrawy narodowe zaprezentują także goście z Ukrainy, Niemiec i Szkocji
- Będziemy promować nasze lokalne produkty, ale przede wszystkim zachęcać do powrotu do żywności tradycyjnej, zdrowej. Takiej właśnie, jakie sprzedają małe zakłady z Olesna i okolic - mówi Wilhelm Beker, prezes Oleskiego Koszyka. - W kolejnych festiwalach będziemy także zapraszać producentów zdrowej żywności z innych części Polski, żeby nawzajem siebie promować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?