Olej kokosowy - naturalny kosmetyk i produkt w kuchni. Jakie ma zastosowanie i właściwości. Jaka jest cena oleju kokosowego i gdzie go kupić

JW / TW
Olej kokosowy jest naturalnym olejem, który ma zastosowanie w kosmetyce oraz w kuchni. Jest doskonały na skórę czy włosy. Może też być wykorzystywany do smażenia.
Olej kokosowy jest naturalnym olejem, który ma zastosowanie w kosmetyce oraz w kuchni. Jest doskonały na skórę czy włosy. Może też być wykorzystywany do smażenia. pixabay
Olej kokosowy to naturalny produkt, który ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Jest także uniwersalnym kosmetykiem do pielęgnacji włosów, twarzy i ciała. Gdzie można kupić olej kokosowy i jaka jest cena oleju kokosowego? Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać. Jak olej kokosowy wpływa na nasz organizm. Czy olej kokosowy wspiera odchudzanie?

Olej kokosowy - ogólne właściwości

Olej kokosowy - inaczej masło kokosowe albo tłuszcz kokosowy – jest olejem roślinnym otrzymywanym przez tłoczenie i rozgrzanie kopry, twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera).

Olej kokosowy jest spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty.

Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy. Ma barwę białą. Topnieje w temperaturze 20–28 °C. Stosowany jest do smażenia, do ciast oraz wyrobu margaryny i czekolady.

W przemyśle chemicznym znajduje zastosowanie w produkcji kwasów tłuszczowych i alkoholi, do wyrobu świec i apretur włókienniczych.

W przemyśle kosmetycznym olej kokosowy jest wykorzystywany jako balsam do ciała, maska do włosów, olejek do masażu lub do kąpieli. Ma właściwości odżywcze i nawilżające.

Olej kokosowy jest zaliczany do żywności superfood (superżywność). Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych nasyconych dla człowieka.

Olej kokosowy - właściwości

Około 90 procent wszystkich tłuszczów zawartych w oleju kokosowym to tłuszcze nasycone MCT, dzięki którym olej kokosowy ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów
  • wspomaga redukcję otyłości trzewnej
  • daje natychmiastowy zastrzyk energii
  • reguluje poziom cholesterolu
  • działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo
  • poprawia stan skóry
  • łagodzi chorobę Alzheimera (Prior 1981; Lindeberg 1993)

Wiele organizacji zdrowotnych odradza regularną konsumpcję oleju kokosowego z powodu dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy jest najlepszym tłuszczem do smażenia w wysokiej temperaturze. Jest to spowodowane wysokim punktem dymienia, czyli najniższą temperaturą, przy której tłuszcz rozpada się na glicerol i tzw. wolne kwasy tłuszczowe.

To moment krytyczny, ponieważ wówczas olej traci właściwości odżywcze, a w powstającym dymie znajduje się rakotwórcza akroleina.

Gdy olej zaczyna dymić, smażone potrawy przechodzą spalenizną, tracą smak i wartości odżywcze. Wtedy też zaczynają wydzielać substancje rakotwórcze. Punkt dymienia oleju rafinowanego to aż 204 stopnie Celsjusza.

Smażenie na oleju kokosowym jest więc zdrowsze niż na oleju rzepakowym czy słonecznikowym.

Olej koksowy jest także świetną alternatywą dla masła czy margaryny, można nim smarować kanapki.

Olej kokosowy jest najlepszym tłuszczem do smażenia w wysokiej temperaturze.
Olej kokosowy jest najlepszym tłuszczem do smażenia w wysokiej temperaturze. pixabay

Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, ma najwięcej składników odżywczych. Zachowuje też zapach i smak kokosa.

To nie oznacza, że olej kokosowy rafinowany jest mniej wartościowy. To bowiem najzdrowszy rafinowany olej na świecie.

Rafinacja to proces oczyszczania, dzięki któremu otrzymuje się olej kokosowy bezzapachowy. Rafinowany olej kokosowy jest uniwersalny w kuchni i mogą go stosować także osoby, które nie lubią zapachu kokosa.

Rafinacja nie niszczy kwasów tłuszczowych MCT, więc olej kokosowy rafinowany zachowuje wynikające z nich właściwości prozdrowotne.

Kupując olej kokosowy, sprawdź, czy na etykiecie, nie ma informacji: „uwodorniony częściowo” lub „uwodorniony całkowicie”.
Producenci mają obowiązek zamieszczać taki komunikat. Jeśli na etykiecie go nie ma, to znaczy, że olej jest wolny od szkodliwych tłuszczów trans.

Olej rzepakowy, sezamowy, kokosowy, a może oliwa z oliwek? Jaki tłuszcz wybrać i do czego?

Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie oleju kokosowego - cieszy się popularnością w kosmetyce.

  • Olej kokosowy na skórę, rozstępy i blizny – nawilża i sprawia, że staje się aksamitnie gładka. Chroni przed nadmiernym wysuszeniem podczas opalania. Olej kokosowy zawiera wiele kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nawilża skórę, a ponadto pozwala odbudować uszkodzony naskórek. Chroni również przed słońcem (jest równy SPF 4), co działa dodatkowo korzystnie w przypadku ochrony wrażliwych miejsc przed promieniami UV.
  • Olej kokosowy na włosy – wspomaga odbudowę, zamyka łuskę włosa, wygładza, sprawia, że włosy stają się lśniące, redukuje też łupież. Olej kokosowy świetnie sprawdza się jako antidotum na rozdwojone końcówki. Wystarczy, że rozpuścimy olej w kąpieli wodnej, a następnie wmasujemy go w zniszczone końcówki włosów. Olej można także rozprowadzić po skórze głowy, co z kolei chroni przed łupieżem.
  • Olej kokosowy na twarz– maseczka odżywia i nawilża skórę (nawet tą problematyczną), wzmacnia kolagen, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprawia kondycję skóry i działa łagodząco. Świetnie sprawdzi się w przypadku problemów z trądzikiem, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, oparzeń skóry.
  • Olej kokosowy do pielęgnacji zębów. Olej ma działanie bakteriobójcze, a oprócz tego wybiela zęby i usuwa osad. Można go potraktować jako naturalną pastę do zębów. Aby zrobić domową pastę należy wymieszać ze sobą 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczkę wybranego olejku eterycznego. Pasta jest wykonana z naturalnych składników, dlatego traci datę ważności po kilku tygodniach.
Olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce: na włosy, skórę, na twarz, do pielęgnacji zębów.
Olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce: na włosy, skórę, na twarz, do pielęgnacji zębów. pixabay

Olej kokosowy na odchudzanie

Zastosowanie oleju kokosowego w odchudzaniu ma tylu zwolenników, co przeciwników.

Jedni uważają, że trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) po przedostaniu się do organizmu zamiast zamieniać się w tkankę tłuszczową od razu wykorzystywane są do produkcji energii i przyspieszają metabolizm.

Część specjalistów tłumaczy jednak, że kwasy tego typu faktycznie nie są trawione jak inne tłuszcze i od razu dostarczają energii, natomiast może to prowadzić do otyłości i nadwagi, ponieważ nie wykorzystamy tych pokładów, które dostarczyliśmy organizmowi.

Należy pamiętać o tym, że jedna łyżka oleju kokosowego (13,9 g) to 121 kcal!

Jaki olej kokosowy wybrać? Marki i cena oleju kokosowego

Zaczynając od najniższej półki cenowej, z pewnością na tej liście powinien znaleźć się:

  • Olej kokosowy marki KTC Edibles. To olej rafinowany, kosztuje ok. 15 zł za 500 ml. Wizażystki niezwykle chwalą ten produkt.
  • Olej kokosowy Efavit. Jest jednym z tańszych produktów tego typu dostępnych na rynku. Można go kupić za około 10 zł (200 ml), przy czym należy pamiętać, że z kolei ten olej jest nierafinowany.
  • Oleje kokosowe Bio Planete. Są organiczne i ekologiczne. Cena za 400 ml oleju kokosowego to około 20 zł.
  • Olej kokosowy Ol'Vita. Jest zimno tłoczony, nieoczyszczony. Cena: 29 zł za 450 ml.
  • Olej kokosowy Vatika. Cena: 20 zł za 150 ml
  • Olej kokosowy Organique (organiczny olej kokosowy). Cena: 42 zł za 100 ml

Olej kokosowy – gdzie kupić?

Olej kokosowy stał się już na tyle popularny, że kupić go możemy w wielu supermarketach i drogeriach:

  • Allegro
  • drogerie – Rossman, Hebe
  • Ceneo
  • Apteka
  • Auchan – dostępny tam jest olej kokosowy rafinowany 500ml za 8,55zł
  • Carrefour - dostępny tam jest olej kokosowy rafinowany 500ml za 9,99zł
  • Kaufland - dostępny tam jest olej kokosowy BIO ekologiczny 240ml za 9,99zł
  • Lidl –dostępny tam jest olej kokosowy BIO tłoczony na zimno 200ml za 9,99zł

Jak przechowywać olej kokosowy?

Olej należy przechowywać w zakręconym pojemniku, z dala od promieni słonecznych, wilgoci oraz substancji o silnym zapachu.

Olej kokosowy powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, poniżej 25°C. Jeżeli w pomieszczeniu jest za ciepło, wtedy można wstawić go do lodówki. Nie zmieni to właściwości oleju kokosowego, ale zmieni się jego konsystencja (olej może trochę stwardnieć). Żeby przywrócić znów konsystencję masła, należy wyjąć olej kokosowy z lodówki i ponownie pozostawić w temperaturze pokojowej.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Co do tego czy olej kokosowy jest korzystny dla naszego zdrowia to zdania ekspertów są podzielone.

Według Toma Brenna, profesora nauk żywieniowych w Cornell University's College of Human Ecology, nie można powiedzieć, że wszystkie oleje kokosowe są takie same.

Częściowo uwodorniony olej kokosowy jest tak samo szkodliwy jak inne wysoko przetworzone oleje zawierające tłuszcze, za czym idzie spożywanie ich w większych ilościach nie jest zbyt korzystne dla naszego organizmu.

Z kolei Według Academy of Nutrition and Dietetics, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, posiada przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.

Podsumowując, trzeba po prostu sprawdzać dokładnie skład oleju i używać go w rozsądnych ilościach.

Zdrowe tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska