Oleski Koszyk jest coraz większy. Zobacz, jakie specjały oferuje klaster dobrej żywności

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Lokalnych specjałów Oleskiego Koszyka można będzie skosztować m.in. 8 września podczas inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa w Oleśnie.
Lokalnych specjałów Oleskiego Koszyka można będzie skosztować m.in. 8 września podczas inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa w Oleśnie. Mirosław Dragon
Klaster producentów dobrej żywności z Olesna i okolic działa już od 5 lat. Dzisiaj logo Oleskiego Koszyka oznacza smaczny, a do tego zdrowy produkt regionalny. Silna marka sprawia, że do klastra dołączają kolejne firmy.

Oleski Koszyk wyszedł poza granice Olesna i powiatu oleskiego.

- Nowymi produktami w koszyku są m.in. miody kluczborskie - informuje Wilhelm Beker, prezes klastra dobrej żywności Oleski Koszyk, a na co dzień szef Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.

Certyfikaty klastra dostały: miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego (wszystko z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie).

Do tego do Oleskiego Koszyka trafiły: oleska śmietankówka, czyli słynna „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu” z mleczarni w Oleśnie, dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi (wszystkie z Hotelu Alexandra w Oleśnie).

W Oleskim Koszyku jest teraz w sumie 35 produktów.
- To nie wszystko, prowadzimy rozmowy z Hotelem Olesno oraz masarnią Dasta z Janinowa - zdradza Wilhelm Beker.

Z koszyka zniknęły za to produkty firmy Agro Gładysz z Bobrowej: papryka konserwowa i ogórki konserwowe.
- Zmieniliśmy profil firmy, nie produkujemy już żywności - wyjaśnia Edward Gładysz.

Wszystkie produkty z certyfikatem mają na opakowaniu logo Oleskiego Koszyka.
- Ta marka buduje się wolno, ale skutecznie - uważa Norbert Hober, naczelnik wydziału promocji w starostwie powiatowym w Oleśnie. - Dobrze, że członkowie założyciele klastra nie zamknęli się we własnym gronie, tylko przyjmuję nowych przedsiębiorców i ich świetne produkty. Teraz będziemy się starać o dotację unijną z Lokalnej Grupy Działania na promocję lokalnych produktów z Oleskiego Koszyka.

Pyszne produkty z Oleskiego Koszyka można kupić nawet, nie wychodząc z domu, w internetowym sklepie Smaki Tradycji . Na stronie smakitradycji.eu można zamówić wybrane specjały. Można też nabyć całą gamę produktów z logo Oleskiego Koszyka, razem z wiklinowym koszem jako oryginalnym prezentem.

- Produkty można kupić także w naszym pawilonie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie, a także w Gościńcu Sternalice - dodaje Wilhelm Beker.

Można tam wybrać takie specjały, jak: pieczywo, masło i sery, kiełbasy i szynki, kołocz śląski i ciastka, żurek i barszcz, jabłka, karpia w szuwarach czy roladę śląską (rzecz jasna, razem z kluskami i modrą kapustą).

Lokalnych specjałów Oleskiego Koszyka można będzie skosztować 8 września na jarmarku produktów regionalnych podczas inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa w Oleśnie.

Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:

  • masło ekstra z Olesna, ser twarogowy półtłusty z Olesna i oleska śmietankówka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,
  • kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,
  • salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,
  • mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,
  • kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,
  • chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
  • chleb koło, chleb razowy ziarnisty oraz kołocki - drożdżówki z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,
  • bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,
  • żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,
  • miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,
  • jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,
  • danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,
  • karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,
  • salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,
  • rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.
  • dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi z Hotelu Alexandra w Oleśnie,
  • miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie

Zobacz, jak było na OK Food Festivalu 2017, czyli na festiwalu dobrej żywności w Oleśnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie