Oleski Koszyk powiększył się o nowe produkty [LISTA SPECJAŁÓW]

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Nowe certyfikaty zdrowej żywności dla oleskich specjałów.
Nowe certyfikaty zdrowej żywności dla oleskich specjałów. Oleski Koszyk
Klaster dobrej żywności Oleski Koszyk wydał certyfikaty dla nowych lokalnych produktów żywnościowych. Do koszyka dorzucono m.in. oleską śmietankówkę, polędwiczki, miody z pasieki ks. Jana Dzierżona i smalec królewski.

Stowarzyszenie producentów żywności z Olesna i okolic Oleski Koszyk zniosło limit 2 produktów dla każdego członka klastra.

Teraz każdy lokalny producent może starać się o certyfikat dla dowolnej ilości swoich specjałów.

Oleski Koszyk zwiększył się o następujące produkty: oleską śmietankówkę z mleczarni w Oleśnie, dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi (wszystkie z Hotelu Alexandra w Oleśnie), miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego (wszystko z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie).

Z koszyka wypadły za to papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy, ponieważ firma ta zmieniła profil działalności i nie wytwarza już żywności.

W Oleskim Koszyku jest aktualnie 35 produktów.

Oleski Koszyk częstował pysznym jedzeniem na Święcie Wojewód...

Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:

  • masło ekstra z Olesna, ser twarogowy półtłusty z Olesna i oleska śmietankówka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,
  • kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,
  • salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,
  • mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,
  • kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,
  • chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
  • chleb koło, chleb razowy ziarnisty oraz kołocki - drożdżówki z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,
  • bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,
  • żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,
  • miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,
  • jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,
  • danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,
  • karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,
  • salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,
  • rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.
  • dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi z Hotelu Alexandra w Oleśnie,
  • miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie

Tak było na OK Food Festivalu 2017- festiwalu dobrej żywności w Oleśnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska