Stowarzyszenie producentów żywności z Olesna i okolic Oleski Koszyk zniosło limit 2 produktów dla każdego członka klastra.
Teraz każdy lokalny producent może starać się o certyfikat dla dowolnej ilości swoich specjałów.
Oleski Koszyk zwiększył się o następujące produkty: oleską śmietankówkę z mleczarni w Oleśnie, dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi (wszystkie z Hotelu Alexandra w Oleśnie), miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego (wszystko z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie).
Z koszyka wypadły za to papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy, ponieważ firma ta zmieniła profil działalności i nie wytwarza już żywności.
W Oleskim Koszyku jest aktualnie 35 produktów.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:
- masło ekstra z Olesna, ser twarogowy półtłusty z Olesna i oleska śmietankówka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,
- kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,
- salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,
- mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,
- kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,
- chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
- chleb koło, chleb razowy ziarnisty oraz kołocki - drożdżówki z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,
- bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,
- żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,
- miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,
- jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,
- danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,
- karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,
- salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,
- rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.
- dżem truskawkowy, smalec królewski, polędwice wieprzowe w sosie kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi z Hotelu Alexandra w Oleśnie,
- miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, a także pyłek kwiatowy i świece z wosku pszczelego z Doliny Stobrawy, czyli z historycznej pasieki zarodowej ks. Jana Dzierżona w Maciejowie
Tak było na OK Food Festivalu 2017- festiwalu dobrej żywności w Oleśnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?