Stowarzyszenie Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” istnieje od 3 lat. Skupia 16 przedsiębiorstw z branży spożywczej z Olesna i okolic.
- Produkujecie zdrową żywność według tradycyjnych receptur. Trzeba to podkreślać, bo to jest waszą największą wartością - zaproponował kilka lat temu na oleskich targach „Kooperacja” Jarosław Chołodecki, wiceprezes Stowarzyszenia Inicjatywa Firm Rodzinnych.
Oleskie starostwo i lokalni przedsiębiorcy podchwycili ten pomysł i tak powstał Oleski Koszyk. Lokalni producenci żywności promowali maksymalnie po dwa regionalne produkty, na które uzyskiwali certyfikat.
- Limit dwóch produktów wziął się stąd, żeby duże przedsiębiorstwa, jak nasza oleska mleczarnia, nie zdominowały małych
firm rodzinnych - podkreśla Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie i jednocześnie szef Oleskiego Koszyka. - Teraz jednak zniesiemy te limity, ponieważ przedsiębiorcy chcą promować wszystkie swoje produkty. Będziemy też przyjmować do klastra kolejne lokalne przedsiębiorstwa.
Oleski Koszyk przez te trzy lata zdobył rozgłos ogólnopolski, a nawet międzynarodowy, ponieważ zdrowa żywność z Olesna promowała się także na Międzynarodowych Targach Grüne Woche w Berlinie, największych targach rolno-spożywczych na świecie.
Cel marketingowy został zatem spełniony. Cały czas jednak olescy przedsiębiorcy głowią się, jak ten rozgłos przekuć na konkretny zysk.
Dlatego w tym roku założony został internetowy sklep Smaki Tradycji. Na stronie smakitradycji.eu można kupić wszystkie produkty z Oleskiego Koszyka. Można je też kupić w wiklinowym koszu jako oryginalny prezent.
Od tego roku lokalni przedsiębiorcy organizują także plenerowy OK Food Festival na oleskim Rynku. Pierwsza taka 2-dniowa impreza odbyła się w czerwcu.
- Drugi OK Food Festival chcemy zorganizować we wrześniu 2017 r. Impreza będzie jednodniowa, ponieważ doszliśmy do wniosku, że mocna promocja może być skuteczniejsza - zapowiada Wilhelm Beker.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:
- masło ekstra z Olesna oraz ser twarogowy półtłusty z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie
- kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa
- salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny
- mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów
- kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” . z Kujakowic Górnych
- chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce
- chleb koło oraz chleb razowy ziarnisty z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie
- bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej
- papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy
- żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku
- miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach
- jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach
- danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice.
- karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym
- salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem.
- rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?