Przedstawiciele miasta, OCRG, urzędu pracy i wałbrzyskiej strefy ekonomicznej mówili dziś w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym o dostępnych terenach, ulgach i innej pomocy, której są gotowi udzielić przedsiębiorcom zainteresowanym zainwestowaniem w strefie. Miasto oferuje m.in. ulgi w podatku i pomoc w realizacji inwestycji, urząd pracy dofinansowanie do miejsc pracy.
- W dyspozycji gminy zostało obecnie kilka działek, z których największa ma 6 hektarów - mówił Maciej Wujec, wiceprezydent Opola. - Ale liczymy na włączenie kolejnych terenów, m.in. przy ulicy Arki Bożka, ale także przy CWK, między ulicą Północną a Parkiem Naukowo-Technologicznym i Karolinką, gdzie jest ok. 14 hektarów terenu.
Wolne tereny (zaznaczone na mapie) są także obok ifm ecolink, które właśnie finiszuje z drugą inwestycją w opolskiej podstrefie. Należą one do zgromadzenia zakonnego i na razie nie udało się ich sprzedać, bo właściciele żądają wyższej ceny niż dotychczas obowiązujące w strefie za działki inwestycyjne.
W pobliżu ifm ulokowała się także Pasta Food. Maciej Wajs, dyrektor zakładu produkującego schładzane lasagne mówił, że jego firma jest zadowolona z lokalizacji w strefie m.in. z powodu łatwego dojazdu do ulicy Północnej i możliwości dostarczania towarów po Europie, dostęp do wykwalifikowanych kadr. Ważne było także przygotowanie terenu i obsługa inwestora.
- Rok 2015 był pierwszym pełnym rokiem naszej produkcji. Jesteśmy z niego zadowoleni. W 2016 planujemy rozwój produkcji i drobne inwestycje z myślą o nowych klientach - mówił Maciej Wajs. Obecnie firma zatrudnia niespełna 40 osób, a w związku z rozwojem planuje przyjąć nowe osoby.
Kamil Goździk z opolskiego biura WSSE Invest-Park przyznał, że są inwestorzy zainteresowani wolnymi terenami należącymi do strefy na terenie Opolszczyzny i jeszcze w tym roku możemy usłyszeć o nowych firmach, które wybrały Opolskie.
Spośród rodzimych przedsiębiorców na przenosiny do strefy zdecydowały się m.in. firmy Stelmach i Art Odlew (zakłady już stoją i działają) oraz Ladrob, który niedawno odebrał pozwolenie.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?